Här jobbar vården med halv styrka

Under semestertider går många verksamheter ner på sparlåga. Mödrahälsovården och ungdomsmottagningarna i Vimmerby och Hultsfred är inget undantag.

Mödrahälsovården och ungdomsmottagningen i Vimmerby har mindre bemanning under sommaren.

Mödrahälsovården och ungdomsmottagningen i Vimmerby har mindre bemanning under sommaren.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby/Hultsfred2019-07-01 06:00

Enligt Eva Wester, avdelningschef för mödrahälsovården i norra Kalmar län så jobbar mödrahälsovården och ungdomsmottagningarna i Vimmerby och Hultsfred med halv styrka under sommartid. För att lösa bemanningen har man slagit ihop personalen från båda orterna och arbetstiden fördelas med två till tre dagar i veckan på varje plats. Resurserna koncentreras på arbetet med gravida och ungdomar medans cellprovtagning och föräldragrupper följer terminer och därför stängs ner under sommaren. Man ser till att förbereda så mycket som möjligt innan semestertider för att minska trycket när personalstyrkan går ner genom att se till att patienter har förnyade recept som ofta räcker över hela sommaren. Som så mycket annat under sommaren så styrs besökarantalet även här av väder;

– Är det fint väder så är folk ute och badar och solar men är det en dag med mer molnigt väder så märker vi att vi har fler patienter, säger Eva Wester.

När skolor och jobb drar igång igen efter sommaren så märks också ett högre tryck av på mottagningarna.

Den brist på barnmorskor som finns i hela landet märks också av i Vimmerby och Hultsfred menar Eva;

– Det är svårt att bemanna på mindre orter.

I dagsläget så ligger en ledig barnmorsketjänst ute för Vimmerby. När det saknas barnmorskor här så får barnmorskor från Västervik och Oskarshamn täcka upp och en hyrbarnmorska används i dagsläget, förklarar Eva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!