Tre gånger fler drograttfyllor i Vimmerby på tre år

En ung kvinna tas av polisen när hon kör kompisar från Vimmerby till ett evenemang i Målilla. Hon är påverkad av narkotika. Det är också en ung man från Vimmerby som polisen får syn på när han hoppar in i en bil och kör i väg i Södra Vi. Tyvärr är de inte ensamma att köra bil påverkade av narkotika. De tre senaste åren har drograttfylleri mer än tredubblats i Vimmerby kommun.

"Jag tror det beror på en kombination av en mer liberal syn på narkotika bland ungdomar och att vi är klart fler poliser", säger gruppchefen Gabriella Bodger.

"Jag tror det beror på en kombination av en mer liberal syn på narkotika bland ungdomar och att vi är klart fler poliser", säger gruppchefen Gabriella Bodger.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby/Hultsfred2024-02-10 05:30

Trenden är tydlig i polisens statistik som Vimmerby Tidning tagit del av. 2021 tog polisen totalt 27 rattfyllerister på olika platser runt om i kommunen. 13 av dem var påverkade av narkotika. I fjol tog polisen 66 förare för rattfylleri totalt. 41 av dem hade tagit narkotika. 

– Det är en markant ökning. Jag tror det beror på en kombination av en mer liberal syn på narkotika bland ungdomar och att vi är klart fler poliser. Därför kan vi jobba mer brottsförebyggande och inte bara med akuta uppdrag. Det gör att vi helt enkelt upptäcker fler som kör påverkade, säger Gabriella Bodger, gruppchef på polisen i Vimmerby.

– En annan orsak kan vara att de kanske inte tror att drogen sitter kvar så länge i kroppen, men till skillnad från alkohol som är borta inom ett dygn i alla fall, kan en joint sitta i upp till en månad.

undefined
"Jag tror det beror på en kombination av en mer liberal syn på narkotika bland ungdomar och att vi är klart fler poliser", säger gruppchefen Gabriella Bodger.

Med fler poliser ute på gatorna blir det fler rutinkontroller.

– Det är där och genom tips vi kommer åt de som kör trots att druckit eller tagit narkotika. Vi jobbar även utifrån egna initiativ som kan vara riktade mot personer som vi vet brukar förekomma i narkotikasammanhang, säger hon.

Flest berusade förare stoppas i eller omkring Vimmerby tätort. Där åkte 55 av fjolårets 66 rattfyllerister fast. Sju togs i Södra Vi och fyra i Storebro. Det ser ungefär likadant ut de andra två åren också. 

Polisen vill inte uppge mer detaljerat än i vilken postort de olika rattfylleristerna tagits.

– Om vi preciserar var flest blir tagna skulle påverka vårt arbete och göra det lättare för påverkade och berusade bilister att komma undan, säger Gabriella Bodger.

En plats där polisen frekvent håller uppsikt är runt Systembolaget. Det ger också regelbundet resultat. Flera berusade bilister har stoppats just där. Exempelvis en kvinna i 55-årsåldern med 1,34 promille i blodet en lördagsförmiddag i januari fjol.

undefined
Fler poliser i yttre tjänst gör att det finns tid för fler rutinkontroller. Det är en förklaring till att allt fler påverkade förare stoppas.

Även i Hultsfreds kommun stoppar polisen allt fler berusade och påverkade förare i trafiken. Det är inte samma markanta ökning som i Vimmerby. Ändå har antalet rattfyllor totalt sett ökat från 32 till 50 i Hultsfred mellan 2021 och 2023 och drograttfyllerierna har ökat från 24 till 40 under samma period.

Ketty Bengtsson är kommunpolis i Hultsfred. Hon ger en liknande förklaring till ökningen som hennes kollega ger i Vimmerby.

– Jag tror inte det är mer droger som gör att det ökar, däremot har vi mer resurser inom polisen i dag och kan jobba mer med egna initiativ. Flera i gruppen är intresserade att jobba mot just narkotika och en del som är inriktade på trafik, säger hon.

Även i den kommunen tar polisen flest rattfyllerister i postorten Hultsfred där ungefär två av tre stoppades både 2021, 2022 och 2023. I Målillaområdet har polisen stoppat fem berusade eller drogpåverkade förare varje år under perioden.

Polisen fortsätter sitt arbete mot rattfyllerister och det fortsätter att ge resultat. Bara senaste veckan har flera förare åkt fast. En ung kvinna som var berusad togs i Hultsfred och en påverkad man stoppades i utkanten av Vimmerby i måndags morse.

– Det är ju i sig bra att fler tas, för de ska inte vara ute på vägarna, säger Ketty Bengtsson.

undefined
Ketty Bengtsson är kommunpolis i Hultsfreds kommun
Rattfylleri enligt lagen

Rattfylleri innebär att en person som kör ett motordrivet fordon:

• har minst 0,2 promille alkohol i blodet eller 0,1 milligram per liter i utandningsluften

• har narkotiskt ämne i blodet (gäller ej om substansen använts enligt läkarordination).

• är så påverkad av alkohol eller annat medel att personen inte kan köra på ett betryggande sätt.

Grovt rattfylleri innebär att en person som kör ett motordrivet fordon:

• har minst 1,0 promille alkohol i blodet eller 0,5 milligram per liter i utandningsluften

• är avsevärt påverkad av alkohol eller annat medel

• kör på ett sånt sätt att det innebär påtaglig fara för trafiksäkerheten.

För grovt drograttfylleri finns ingen fast gräns som mäts i viss mängd narkotika. Istället krävs att påvisa att föraren varit avsevärt påverkad eller kört på ett trafikfarligt sätt.

(Trafikverket)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!