Hon sålde flest hus: "Extremt tacksam"

Statistiken talar sitt tydliga språk. När Vimmerby Tidning går igenom alla fastighetsaffärer det senaste året finns det en lokal mäklare som sticker ut – rejält.

Edyta Hammar (i mitten) sålde flest hus 2023. Lisa Danielsson (till vänster) och Susanne Gustafsson (till höger) är också med på topplistan.

Edyta Hammar (i mitten) sålde flest hus 2023. Lisa Danielsson (till vänster) och Susanne Gustafsson (till höger) är också med på topplistan.

Foto: Vimmerby Tidning/Privat

Vimmerby/Hultsfred2024-01-24 05:30
undefined
Frånsett rekordåret 2019 (157 sålda objekt) brukar Edyta Hammar sälja cirka 90-100 fastigheter per år.

2023 såldes det 186 bostäder i Vimmerby och Hultsfreds kommun, enligt sajten hittamaklare.se. Den siffran gäller verifierade affärer och omfattar vanliga villor, lägenheter, fritidsboenden och gårdar.

I konkurrens med flera mäklare sålde Edyta Hammar på Svensk Fastighetsförmedling nästan hälften av fastigheterna. 55 i Hultsfred, 20 i Vimmerby. Det gör henne till överlägsen etta på topplistan. 

– Den verkliga siffran är högre. När jag räknar ihop alla affärer sålde jag 100 objekt i Vimmerby och Hultsfred. Jag är extremt tacksam över att så många kunder ger mig förtroendet, säger hon.

Edyta Hammar har jobbat som mäklare i snart 18 år. 2023 blev hennes fjärde bästa år någonsin – trots hög inflation, stigande räntor och rapporter om en trög fastighetsmarknad.  

– 2023 var ett tufft år för många och jag tror att en del säljare valde att avvakta. För oss har det ändå varit ett tacksamt och bra år. Det har rullat på. Generellt är det lägre priser i Hultsfred och Vimmerby, vilket gör att marknaden är relativt stabil även i kristider. I exempelvis Linköping, Kalmar och Växjö kan ett hus kosta sex-åtta miljoner. Det är klart att den höga räntan slår hårdare där.

– Men visst har vi känt av det lite här också. Det kanske har krävts fler visningar än vanligt för att få till en försäljning.

Är det viktigt för dig att sälja många hus?

– Alla företagare har ju en budget som man strävar efter. Men det viktiga är inte antalet försäljningar, utan det är att göra så gott jag kan och skapa en trygghet för mina kunder. Att få alla säljare och köpare nöjda, och utifrån det skapa ett förtroende som gör att man rekommenderas vidare. Då blir helheten bra.

Hur ser du på bostadsmarknaden 2024?

– Jag ser ljust på framtiden. I höstas fick vi signaler om att räntan kommer gå ner, och jag tror inte det är så långt bort innan Riksbanken börjar sänka styrräntan. Tittar man på hur 2024 har startat så förstärks den positiva bilden. Jag har fått många nya förmedlingsuppdrag i både Vimmerby och Hultsfred, så det är bra fart på marknaden just nu, säger Edyta Hammar.

Här är topplistan i Vimmerby och Hultsfred, som utgår ifrån antalet verifierade husaffärer 2023.

Vimmerby (6 mäklare):

Edyta Hammar 20

Susanne Gustafsson 15

Mikael Österling 9

Hultsfred (8 mäklare):

Edyta Hammar 55

Lisa Danielsson 32

Mikael Österling 13

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!