Så här har vi gjort vår sammanställning:
- Vimmerby Tidning har varit i kontakt med ett antal arbetsgivare i olika branscher i Vimmerby och Hultsfred om sommarjobb för ungdomar under 18 år
- Vi har frågat om vilka jobb som erbjuds och hur löneläget ser ut
- Det skiljer 53,30 kronor i timmen mellan det bäst betalda sommarjobbet och det lägst betalda, bland dem som tillfrågats
- De ungdomar som fått jobb som skådespelare på ALV har högst lägstalön medan Hultsfreds kommun ger lägst lön
- Jämfört med Vimmerby får ungdomarna på ferieplatserna i Hultsfred jobba längre dagar vilket ger möjlighet att tjäna mer
Astrid Lindgrens Värld
Nöjesparken Astrid Lindgrens Värld räknar med att anställa 170 ungdomar under 18 år inför årets säsong. Timlönen sätts i enlighet med kollektivavtal. De som jobbar i kök, restaurang eller på gästboende går efter hotell- och restaurangfackets, HRF, avtal från 17 år 105,32 och för yngre 96,55 kronor. De som arbetar som skådespelare har en lägstalön om 22 517 kronor i månaden (delat på 164 timmar blir det 137,30 i timmen) och de som arbetar i övriga parken enligt HRF:s nöjesaval där timlönen är 95,36 kronor för alla under 18 år.
Arbetsuppgifterna varierar – från servering till parkskötsel.
Hur går det med rekryteringen hittills?
– Det går bra. Många duktiga ungdomar söker, skriver vd:n Jocke Johansson i ett mejl.
Vimmerby Stadshotell
Inför årets säsong räknar man med att anställa cirka 15 personer under 18. För dem mellan 16 och 18 år är arbetsuppgifterna främst disk, städ och plock i restaurangen som så kallad runner. Ett par stycken kommer också att jobba i receptionen och med servering.
– Vi följer HRFs avtalslöner så det blir inte annorlunda upplägg mot tidigare år däremot har lönen ökat lite sedan 2023 i avtalet, säger hotellchef Martina Andersson om löneläget.
Timlönen sätts i enlighet med kollektivavtal, hotell- och restaurangfacket HRF, från 17 år 105,32 och för yngre 96,55 kronor.
I skrivande stund har stadshotellet bara fem-sex platser kvar att fylla.
Vimmerby Camping
Hos Vimmerby Camping är rekryteringen nästintill klar, och ett femtontal av totalt runt fyrtio sommarjobbare kommer att vara under 18 år gamla. Främst är det glasskiosken som bemannas av yngre, från 16 års ålder, men även i receptionen och på städavdelningen får man jobba som minderårig.
Timlönen sätts (oavsett arbetsuppgifter) i enlighet med HRF:s gröna avtal, vilket innebär att grundlönen är 96,55 kr/h för dem under 17 och 105,32 för sjuttonåringar.
– Vi har haft tur med rekryteringen och ungefär fyrtio procent av de vi anställt inför säsongen har jobbat här tidigare, säger Elisabeth Wolmeryd från campingen.
Björkbackens Karaktärshotell
Anneli Rimås, vd på Björkbackens karaktärshotell, kan inte uttala sig om hur många minderåriga sommarjobbare som kommer att anställas inför säsongen, men ett gäng kommer det bli.
– Vi har flera olika avdelningar, allt från städ till vaktmästeri och restaurang, så det är svårt att specificera vilka arbetsuppgifterna blir, säger Rimås.
Rekryteringen är snart klar och många återkommer från tidigare år.
– Vi har några ströplatser kvar att fylla bara.
Timlönen sätts i enlighet med kollektivavtal, hotell- och restaurangfacket HRF, från 17 år 105,32 och för yngre 96,55 kr.
Ica Kvantum
På Vimmerbys största matbutik räknar man med att anställa ungefär sex stycken minderåriga. När det kommer till lönen sätt den i enlighet med Handels avtal. Minimilönen enligt detaljhandelsavtalet är 100,79 för 17 fyllda och 98,32 för yngre.
– Sen gör vi själva lite justeringar uppåt för att lönegapet inte ska bli lika stort mellan de som är under 18 och de som fyllt. Annars är särskilt hoppet mellan de som är 17 och de som är 18 ganska stort, säger Pelle Lindqvist, butiksägare.
Lindqvist förklarar att det inte finns några regler som säger att man inte får jobba i kassan som minderårig, men att de strävar efter att de som har den arbetsuppgiften är myndiga.
– Det är just med tanke på att vi säljer en del åldersrelaterade varor så som läkemedel, öl och tobak.
Arbetsuppgifterna för de som är minderåriga går mer emot sådant som varuplock i de olika delarna av butiken.
Vimmerby kommun
Enligt kommunens hemsida erbjuds tre veckors feriepraktik till ungdomar födda 2006-2008, i samarbete med kommunala verksamheter och lokalt föreningsliv. Man jobbar då fyra timmar per dag och timlönen ligger på 90 kronor för de födda 2008, och 95 för de födda 2006-2007.
Inom socialförvaltningens verksamhet, inom vilken bland annat äldreomsorg är inkluderat, erbjuds totalt 220 sommarvikariat. En majoritet av dem, 160 tjänster, är inom äldreomsorgen.
– I första hand söker vi personer som är över 18, beroende på arbetsmiljöregler och andra föreskrifter. Sen är det så att vi både tidigare har och säkert även i år även kommer att anställa yngre personer än så, men då måste vi göra vissa anpassningar så att det fungerar, säger Robert Lindström, verksamhetschef för bemanningsenheten.
Lägstalönen för ett vårdbiträde/stödbiträde, över 18 utan utbildning eller formell kompetens, ligger på 22 500 kronor per månad. Är man omyndig får man 80 procent av den lönen, 18 000 kronor per månad.
Axelssons i Aby
Lantbruksföretaget söker 30 till 35 ungdomar i olika delar av verksamheten. Antalet beror på om ungdomarna vill jobba hela sommaren eller bara del av den.
Till gårdsbutiken, serveringen och självplocken behöver de 10-15 ungdomar. Sedan behöver de ett 20-tal ungdomar till sina försäljningsställen av jordgubbar i Oskarshamn, Vimmerby, Aneby och Nässjö.
De har även testat att ta in ungdomar till jordgubbsplockningen men gör inte det i år.
– Det är ett tufft arbete som inte många ungdomar klarar för att nå upp till både kvalitet och kvantitet, berättar personalchefen Martin Boigs.
Lönen som erbjuds 16- och 17-åringar enligt kollektivavtal är 98,05 per timme fram till sista juni och därefter 101,28 kr. OB-tillägg utgår på lördagar och söndagar med 57 kronor per timme.
Företaget prioriterar ungdomar från respektive närområde för att det ska vara lätt att ta sig till arbetsplatsen.
– Vi är tacksamma att ha ungdomarna här. De sprider mycket glädje, är positiva och gör bra ifrån sig, säger Martin Boigs.
Hultsfreds kommun
Kommunen har under några år i rad gett cirka 150 ungdomar i åldrarna 16 till 17 år feriejobb under sommaren. Man går ut på högstadiet och på gymnasiet och informerar.
– Vi brukar se till att alla 16-åringar som söker blir erbjudna jobb, 17-åringar i mån av plats, säger Robert Andersson, sektionschef för arbete och integration.
Arbetsuppgifterna är till största delen praktiska som gräsklippning, rensa rabatter, städa, vård och omsorg och andra typer av enklare arbetsuppgifter.
– Det är jobb i kommunens egna verksamheter och i ideella föreningar, främst idrottsföreningar.
Feriejobbet uppgår till 90 timmar fördelat på sex timmar per dag under tre veckor. Lönen är preliminärt 84 kr i timmen. Ungdomarna omfattas inte av kollektivavtal men kommunen informerar fackförbunden.
Hultsfreds Strandcamping
Campingen har redan klart med alla sommarjobbare. Ungefär tio till 14 personer är under 18 år. De kommer att arbeta i receptionen, i våffelcaféet och med städning.
– Alla kommer att jobba i stort sett hela sommaren, berättar delägaren Rickard Hägglund.
Hälften arbetade på campingen förra säsongen.
– Det har funkat bra att rekrytera personal, många har ringt.
Våffelcaféet öppnar redan i maj så ungdomarna får en mjukstart med att jobba extra efter skolan.
– Då vet alla när det är högsäsong vad de ska göra, säger Rickard Hägglund.
Timlönen sätts i enlighet med kollektivavtal, hotell- och restaurangfacket HRF, från 17 år 105,32 och för yngre 96,55 kr.