Rekordmånga deltar på årets Upptäckarda’n

Upptäckarda’n i Vimmerby och Hultsfred närmar sig och utbudet har växt sig större än någonsin tidigare. "I år är det väldigt stort intresse från företagarna att visa upp sig. Det är jättekul", säger Emelie Madsen på Vimmerby Turistbyrå.

På Upptäckardan 19 maj deltar i år bland annat Korka Kvarn, Hos Annika, Magasin 5 och Vemod keramik.

På Upptäckardan 19 maj deltar i år bland annat Korka Kvarn, Hos Annika, Magasin 5 och Vemod keramik.

Foto: Vimmerby Tidning, Jimmy Larsson, Matilda Söderberg

Vimmerby/Hultsfred2024-05-18 12:00

På söndag öppnar caféer, konstnärer, hantverkare och andra besöksmål i Vimmerby och Hultsfreds kommun upp sina dörrar för allmänheten. I år är det hela 79 aktörer som valt att visa upp sin verksamhet.

– I år är det många som deltar. Jag vet inte riktigt vad det beror på. Det är framför allt fler hantverkare och konstnärer som är med än tidigare. Vi såg även förra året att det började bli fler mindre aktörer som intresserade sig och bjöd hem till sin studio eller sitt galleri, säger Emelie Madsen.

undefined
Caroline Eriksson är en av nykomlingarna och kommer under dagen visa upp sin keramik.

Dagen arrangeras gemensamt av Vimmerby Turistbyrå och Hultsfreds Turistinformation med intentionen att få fler att upptäcka allt som erbjuds i kommunerna.

– Vi ser att det är ett väldigt bra sätt för oss att tillsammans med aktörerna att visa upp kommunerna och få både Vimmerby- och Hultsfredsborna att blir bra ambassadörer för sin egen hembygd. Det är många som inte vet om allt som faktiskt finns. Dessutom är det ett väldigt trevligt arrangemang och det känns som att många får ut mycket av det, både besökare och deltagare.

undefined
"Vi tycker att Upptäckardan är ett väldigt bra sätt att skaffa ambassadörer i hembygden och just att de mindre aktörerna får en plats att visa upp sig på. Vi hoppas att alla känner att det är gynnsamt både för dem själva men också området i stort", säger Emelie Madsen på Vimmerby Turistbyrå.

Exakt hur många besökare som förra året åkte runt och tittade in hos besöksmålen berättar Emelie Madsen är svårt att uppskatta.

– Det känns som att många tycker att det är ett bra sätt att starta sommarsäsongen på, att kunna åka och kika innan vi får så många turister till området. Men exakt hur många är väldigt svårt att säga.  Det är många platser och så olika hur besökarna rör sig och hur många de besöker. Kanske 2 000-3 000 personer.

undefined
Matilda Johansson driver Räven & Osten som ligger i Järnforsen och deltar även i år på Upptäckardan som en av totalt 38 aktörer i Hultsfreds kommun.

Förhoppningen är att det även i år ska bli tusentals besökare som åker runt på upptäcktsfärd.

– Många kommer in till oss och frågar. Upptäckarfoldern som vi gör och har ute på olika platser i kommunerna har också gått åt. Så det känns som att intresset är högt och nu verkar det som att det blir en solig söndag också. Vi hoppas att så många som möjligt ger sig ut och att både stora och små aktörer får mycket besök. 

undefined
Josefin Karlsson visar i år upp Korka kvarn utanför Vimmerby.

Årets nykomlingar

VIMMERBY

Korka Kvarn

Magasin 5

Svenska i Stormarn

Café Södra Vi

Crêpe Ohoj!

Caroline.Ceramicart och Cariad.se

Lions återbruksbutik

ElinPastell

Räddningstjänsten Locknevi

Räddningstjänsten Södra Vi

Räddningstjänsten Tuna

Räddningstjänsten Rumskulla

undefined
Fröreda Storegård utanför Järnforsen är från 1700-talet och ett av Kalmar läns byggnadsminnen. På söndag kommer gårdskomplexet att vara öppet för besökare.

HULTSFRED

Blombacka Handelsträdgård

Hos Annika

Kreativa Rummet

Vemod Keramik

Fröreda Storegård

Jasmin Schulz Läderkonst

Trollslända Lunden

Strömbergs Bisysslor

Café Flotten

Örtagården

undefined
Café Flotten på Bolagsområdet i Virserum är i år med på Uppräckardan.
undefined
Fredensborgs Herrgård i Storebro är en av totalt 41 aktörer i Vimmerby kommun som har öppet för allmänheten på söndag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!