Lokala aprilskämten genom tiderna

April, april! Idag är det den stora lurardagen. Vi har tagit en titt i arkivet och minns tillbaka till några av aprilskämten som publicerats i Vimmerby Tidning.

Det var först 2001 som Systembolaget började med lördagsöppet i alla butiker. För den som kanske gick på år 2000 aprilskämt i Vimmerby Tidning så möttes de av en låst dörr.

Det var först 2001 som Systembolaget började med lördagsöppet i alla butiker. För den som kanske gick på år 2000 aprilskämt i Vimmerby Tidning så möttes de av en låst dörr.

Foto: Vimmerby Tidnings arkiv

Vimmerby/Hultsfred2023-04-01 06:00

Den 1 april år 2000 toppas sida 12 i Vimmerby Tidning med rubriken: "Unikt försök med lördagsöppet – Rökskadad whisky säljs ut till vrakpriser efter branden i centrumhuset". 

I artikeln kommer framkommer att Systembolaget i Hultsfred fått tillstånd från myndigheter att hålla lördagsöppet. Anledningen är att man behöver sälja ut ett parti whisky som blivit rökskadat i en brand som skett i centrumhuset tidigare i mars. Minns du det här aprilskämtet och var du kanske en av dem som rusade till Systembolaget för att fynda whisky?

Vi pratar med Vimmerby Tidnings reporter Olof Carlson, som är den som står bakom aprilskämtet. 

– Det var i samband med att det hade brunnit på Kinakrogen. Jag hade kommit över en flaska av whiskyn Laphroaig som är rökig som bara den och därifrån föddes idén, berättar han. 

I aprilskämtsartikeln så intervjuas Barbro Ekström, då föreståndare på Systembolaget.

– Hon var med på skämtet och tyckte det var jätteroligt, säger Carlson. 

Vet du om det var någon som gick på aprilskämtet?

– Jag vet inte säkert, men jag har en känsla av att det var en och annan som stod och ryckte i dörren på lördagsmorgonen. 

I Vimmerby Tidnings långa historia har det publicerats mängder med aprilskämt på lokalsidorna och sportsidorna. Här kommer några som minns av redaktionen: Planer på skybar och pool på kraftvärmeverkets vattentorn i Vimmerby. Kvilleken ska flyttas till Astrid Lindgrens Värld – med helikopter. Öppning av gränshandel ned tysk personal i Vimmerby. Bråk om VIP-platser i Tullportsteatern. Nils Dackes krigskassa i fel sjö (Hammarsjön istället för Hjortesjön). 

I SVT:s program Aprilskämt 1964-1981 finns Vimmerby Tidning med i ett klipp. Där konstaterar SVT:s reporter att Vimmerby Tidning inte har mindre än fyra aprilskämt i tidningen. Ett av dem har rubriken: "Marsmänniskor landade utanför Storebro i natt". Den dåvarande chefredaktören Ingmar Karlsson får svara på om det är roligt. IK svarar med ett leende: "Ja, det får väl läsekretsen avgöra.". 

För den som ihärdigt letar efter ett aprilskämt i dagens tidning så kan sökandet sluta här. Vimmerby Tidning publicerar sedan ett antal år tillbaka inte några aprilskämt. 

– Idag går allt mycket fortare med nyheter på webben. Aprilskämt är starkt förknippad med papperstidningens långsammare gång, säger chefredaktör Daniel Söderqvist och fortsätter:

– Jag tycker det är lite tråkigt att det är så, för jag tyckte det var roligt att sitta och leta efter skämten i tidningen. Men nu är det som det är.

1995 aprilskämtades det om bråk om VIP-platser i teatern.
1995 aprilskämtades det om bråk om VIP-platser i teatern.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!