Lokala musikprofiler går ihop – skapar band

Två redan välkända musiker går nu ihop i projektet Hammarskjöld & Engvist.
– Känns jätteroligt, säger Patric Engqvist.

Patric Engqvist och Åke Hammarskjöld går nu ihop och bildar tillsammans bandet Hammarskjöld & Engvist.

Patric Engqvist och Åke Hammarskjöld går nu ihop och bildar tillsammans bandet Hammarskjöld & Engvist.

Foto: Pressbild Bertil Andersson

Vimmerby/Hultsfred2024-10-19 19:00

Hultsfredsbon Patric Engqvist, från bandet Lifvens och Tunabon Åke Hammarskjöld, från nedlagda Rayday, är vänner som har spelat och underhållit i en rad olika konstellationer under åren. Nu startar de ett eget band under namnet Hammarskjöld & Engqvist. 

– Vi har sagt i många år att vi borde göra något ihop och nu har vi gjort slag i saken. Det känns jätteroligt, säger Patric Engqvist.

De har haft en konsert i Kristdala som var tänkt som en smygstart, men blev utsåld och gick över förväntan. Kyrkan som konsertlokal är en favorit.

– Det är en fantastisk akustik och det blir en fin koncentration mellan oss och publiken till skillnad från i krogmiljöer. Mellanakterna, där vi pratar med publiken, blir trevliga eftersom vi inte behöver överrösta sorl och larm.

Patric Engqvist berättar att de har digital utrustning och kan därför anpassa ljudet till en mer behaglig nivå i kyrkan.

undefined
Vännerna hörs av nästan varje kväll och smider planer för sitt nya band.

Hur skulle du vilja beskriva din bandkompis, Åke Hammarskjöld?

– Han är oerhört seriös. Någon man verkligen kan lita på och så är han förstås en duktig gitarrist och arrangör.

När vi når Patric Engqvist sitter Åke Hammarskjöld på ett plan till Egypten och kan varken protestera eller försvarar sig.

Hur skulle Åke Hammarskjöld beskriva dig tror du?

– Han ser mig nog i huvudsak som sångare än som gitarrist. Jag är som en travhäst när det kommer till gitarren, varken briljant eller virtuos, men när det kommer till sången, då har jag inga problem med att kliva fram.

Patric Engqvist berättar att hans musikaliska bana startade med att han slog sönder sin mammas stickor i ett ihärdigt trummande på möblerna där hemma. Hans äldre bror tyckte inte det var roligt med blockflöjt på kommunala musikskolan och därför tänkte föräldrarna att Patric Engqvist skulle vantrivas. Det blev istället en kantor som fick iväg honom. Det första bandet bildade han när han var 12 år.

– Jag har alltid haft ett enormt inre driv. Det måste man ha. Kanske var det bra att mina förädlar aldrig tjatade på mig.

Han berättar om hur han än idag kan känna ett lyckorus vid spelningar, senast vid en krogshow i Västervik.

– Jag kan tänka mig att det är lite som ett hockeylag som lyckas med ett perfekt anfall där allt stämmer. Lite så är det när man spelar och allt bara synkar musikaliskt och med responsen från publiken. Det är euforiskt.

Nästa konsert är den 23 november i Tuna kyrka. Då med kompbandet bestående av Henrik Åberg, Bert Olausson, Nicklas Jaldefeld och gästerartisterna Alice Hartvig och Fredrik Söderlund.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!