Lokala ridklubbar varnar för smittsam hästsjukdom

Två lokala ridklubbar varnar för en smittsam hästsjukdom som konstaterats i närheten.

"Det är en lite otäck sjukdom som kommer med jämna mellanrum", säger Victoria Nöjd, ridskolechef i Vimmerbyortens ryttarförening.

"Det är en lite otäck sjukdom som kommer med jämna mellanrum", säger Victoria Nöjd, ridskolechef i Vimmerbyortens ryttarförening.

Foto: Privat

Vimmerby/Hultsfred2024-01-19 19:30

Enligt en rapport från länsstyrelsen som publicerats på Svensk travsports webbplats konstaterades sjukdomen den 17 januari.

Både Vimmerbyortens ryttarförening och Hultsfredsbygdens ridklubb har därför lagt ut varningar i sociala medier.

– Det finns konstaterad kvarka i ett stall i Västerviks kommun. Det är en lite otäck sjukdom som kommer med jämna mellanrum. Den är ganska allvarlig för hästarna, därför har vi gått ut och varnat våra medlemmar, elever och besökare. Man ska tänka på att byta kläder och vara noga med att inte sprida smitta om man rör sig i olika stall, säger Victoria Nöjd, ridskolechef i Vimmerbyortens ryttarförening.

undefined
"Det är en lite otäck sjukdom som kommer med jämna mellanrum", säger Victoria Nöjd, ridskolechef i Vimmerbyortens ryttarförening.

Hur oroliga är ni att sjukdomen ska sprida sig till våra trakter?

– Den frågan är väldigt svår att svara på. Vi kan bara göra så gott vi kan och informera om förebyggande smittskydd. Vi hyser gott förtroende för våra besökare och medlemmar. Det är en ganska känd sjukdom som de flesta känner till.

Får det här några konsekvenser för er verksamhet?

– Ja, om vi skulle få in kvarka i stallet skulle vi bli tvungna att stänga anläggningen.

undefined
Kvarka är en allvarlig och smärtsam luftvägssjukdom, men symtomen kan i vissa fall vara lindriga och likna en vanlig förkylning, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt.

Victoria Nöjd har varit i kontakt med ägarna till det drabbade stallet i Västerviks kommun.

– När det är ett stall som ligger inom cirka fem mils radie brukar jag i egenskap av ridskolechef kontakta dem. Det blir lätt många lösa rykten och då är det bättre att ta kontakt direkt med stallet och fråga hur det är med dem.

Vad har de sagt om läget?

– De har isolerat och vidtagit åtgärder. De har kontaktat berörda personer och gått ut med det officiellt. Det är jättebra.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, rekommenderar vaccination för att skydda hästar mot kvarka.

"För grundskydd mot kvarka ges hästen två sprutor med en månads mellanrum. SVA rekommenderar också att hålla nya hästar avskilt i karantän de första veckorna. Det är ofta nya hästar som kommer med smittor till stall och det hinner man upptäcka och stoppa om hästen står i karantän. Om en häst visar symptom på sjukdom, som feber eller näsflöde, isolera den från andra hästar så att den inte kan smitta, och kontakta veterinär för undersökning och provtagning", skriver Gittan Gröndahl, tillförordnad statsveterinär, till Vimmerby Tidning.

På SVA:s webbplats finns en karta över positiva kvarkaprover. Kartan uppdateras dagligen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!