Mer vab än någonsin: "Hösten har varit ovanlig"

Under höstveckorna har ansökningar om vab strömmat in till Försäkringskassan. "Vi ser en ny utveckling i år kontra alla andra tidigare år", säger Niklas Löfgren.

"Det är en stor volymökning, så för oss innebär det en större påfrestning på handläggningen men det har gått ganska bra ändå", säger Niklas Löfgren på Försäkringskassan. Genrebild

"Det är en stor volymökning, så för oss innebär det en större påfrestning på handläggningen men det har gått ganska bra ändå", säger Niklas Löfgren på Försäkringskassan. Genrebild

Foto: Christine Olsson/TT

Vimmerby/Hultsfred2021-11-04 21:30

Bara under de senaste fyra veckorna har 855 ansökningar om vab, ersättning för vård av barn, kommit in från Vimmerby kommun. Det är en ökning med 47 procent sedan förra året och 58 procent jämfört med 2019.  I Hultsfred kom det in 755 ansökningar, en ökning med 84 procent jämfört med i fjol och 41 procent jämfört med 2019. 

– Nu under oktober har det nationellt kommit in nästan 5 000 fler ärenden per dag än tidigare år, berättar Niklas Löfgren som är familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

undefined
"Det vi såg med inflödena var att de först ökade kraftigt när förskolorna och skolorna började för att sedan gå ner lite, men det som är ovanligt är att de nu i oktober har gått upp igen", säger Niklas Löfgren på Försäkringskassan.

Att fler föräldrar än tidigare varit hemma med sjuka barn är något som märks på förskolorna i Vimmerby kommun. 

– Det här hösten har varit ovanlig. Barnen har varit borta mer och längre under den här hösten än tidigare, säger Maria Sandell, rektor för Lundens förskola i Vimmerby och Junibackens förskola i Tuna. 

Hon tror att det delvis beror på att pandemin gjort föräldrarna mer vaksamma och att de i högre grad än tidigare väljer att hålla barnen hemma för att inte bidra till smittspridning. 

–De har varit extra försiktiga med tanke på restriktionerna med nolltolerans för snuva. Många föräldrar har också varit jätteduktiga med att hämta barnen om de börjat visa symptom. Sedan är det inte nolltolerans om barnen varit hemma en vecka och har kvar lite snuva. Då kan de komma tillbaka. Barn med långvarig hosta kan också vara på förskolan. 

undefined
"Många barn har fått förkylningar, hosta och feber. Vilket gjort att barngrupperna varit mindre. Samtidigt har många av våra pedagoger, som i vanliga fall har haft mycket motståndskraft, i år fått förkylningar och det påverkar verksamheten. Man vet aldrig hur dagen ser ut när man åker till jobbet, och det är mycket pussel för att få ihop det", säger förskolerektor Maria Sandell.

Niklas Löfgren tror också föräldrarnas inställning delvis förklarar den stora volymen ansökningar om vab.

– Jag tror att det nu finns annan toleransnivå för när man som förälder tycker att barnet är sjukt eller inte, vilket säkert påverkar mängden ansökningar. Men den kraftiga ökningen som varit nu i oktober tror jag är kopplat mycket till uppgången av RS-virus.

RS-virus är en förkortning av respiratoriskt syncytievirus och smittar lätt. Normalt är det i februari som det vabbas mest i Sverige men redan nu i oktober menar Löfgren att mängden ansökningar börjar närma sig februari-nivåer. 

 – RS-viruset har ökat kraftigt sedan början på oktober, vilket är ovanligt för den här årstiden. Det brukar spridas framåt jul för att sedan öka och vara mycket kring januari, februari och mars. Men i år har den kommit mycket tidigare och kraftigare. Jag har svårt att säga var det kommer ta vägen. Men jag skulle tippa på att ansökningarna kommer att stabilisera sig framåt men på en ganska hög nivå.

undefined
Bara under förra veckan kom det in 215 ansökningar om vab från Vimmerby kommun och 156 från Hultsfred kommun.
Ansökningar om vab

I oktober, från vecka 40 till och med 43, har det i år kommit in 855 ansökningar om vab från föräldrar i Vimmerby kommun. 2020 kom det under samma period in 582 och 2019 541 stycken. 

I Hultsfred har det under samma period i år kommit in 755, förra året var det 410 stycken och året innan, 2019, 536 ansökningar. 

Källa: Försäkringskassan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!