Viltolyckorna som ökar och minskar lokalt

Trenden kring viltolyckor har vänt. Olyckor med älg och vildsvin är på väg nedåt medan kollisioner med hjort är på stark uppgång. Det menar Mats Berg som är regionalt ansvarig polis. "Olyckorna med hjort kommer bara öka och det kommer gå fort", berättar han.

2022 skedde 296 viltolyckor i Vimmerby kommun, 337 i Hultsfred och totalt 4649 i länet. Det framkommer i statistik från Nationella Viltolycksrådet.

2022 skedde 296 viltolyckor i Vimmerby kommun, 337 i Hultsfred och totalt 4649 i länet. Det framkommer i statistik från Nationella Viltolycksrådet.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Vimmerby/Hultsfred2023-03-31 05:30

2022 hade Vimmerby kommun närmare 300 hanterade viltolyckor och Hultsfred nära 340 stycken. Det syns i statisk från Nationella Viltolycksrådet. Majoriteten av olyckorna är kollisioner med rådjur. Därefter kommer vildsvinen med 33 olyckor i Vimmerby och 31 i Hultsfred. Siffror som tros gå nedåt nu när vildsvinsstammen minskar

– Olyckorna följer ganska väl stammens storlek. Tendensen jag har fått från jägarna är att vildsvinen är på väg nedåt. Det har varit en kort period hittills men det är ändå så att man ser att olyckorna minskar, även om det inte är en tydlig trend än, säger Mats Berg. Han är regionalt verksamhetsansvarig för Kalmar och Kronoberg för arbetet med Nationella Viltolycksrådet. 

undefined
"På de flesta ställen skulle jag säga att vildsvinen minskar rejält. Sedan finns det vissa ställen där de sticker ut lite, till exempel har de ökat i Nybro och Kalmar", berättar Mats Berg.

– Minskningen gäller även älg. På vissa ställen är det stor skillnad. 2021 hade vi i Vimmerby 23 älgolyckor. 2022 hade vi inte mer än 14. Jag tror att den trenden kommer hålla i sig. De här torra somrarna tror jag inte har gynnat klövviltet. Framför allt inte älgar och rådjur. Den rapport jag har fått från nästan samtliga jägare är att man ser mindre kalv. 

undefined
"I maj när älgarna sparkar iväg sina kalvar, och även rådjuren, då har vi en topp när det gäller viltolyckor. Sedan har vi en topp på hösten i oktober/november. Vi ser att två tredjedelar av viltolyckorna sker i gryning och skymning. Så det är då man ska passa sig extra mycket", säger Mats Berg.

Något som Mats Berg däremot tror kommer bli allt vanligare i Vimmerby och Hultsfred är kollisioner med dovhjort. 

– Hjortarna är på frammarsch. Det är det vi kommer ha mest problem med snart tror jag. I Västervik har de varit ett problem länge. Där började vi märka en skillnad redan för åtta år sedan. 2014 hade vi 116 dovhjortsolyckor. Nu är vi uppe i 346 stycken. De har blivit för många och vi ser hur de börjar sprida sig även till Vimmerby och Hultsfred. Så det börjar bli fler och fler olyckor. Hela länet hade 503 dovhjortsolyckor förra året. 

undefined
"Jag tror hjortarna kommer fortsätta öka tyvärr. Jag ser ingen minskning utan snarare tvärtom. I Vimmerby har det mer eller mindre inte varit någon olycka och sedan har vi sju stycken ett år, fyra ett annat och så vidare. De är på frammarsch och de finns där. Hultsfred hade 3 olyckor med dovhjort 2022 och hade inte haft mycket innan. Oskarshamn ligger på 89, så där är de riktigt på uppgång", säger Mats Berg.

Även viltolyckor med utter är på väg upp. Enbart i år har hittills tre uttar blivit påkörda i Vimmerby kommun.

– De olyckorna har varit ovanliga. Från att inte haft någon utterolycka över huvudtaget, eller någon enstaka, så hade vi 10-15 stycken påkörda uttrar förra året. Vi har dem nu i samtliga kommuner. De rör sig från vattendrag till vattendrag och ofta är det då de blir påkörda. De är inte så snabba på land, berättar Berg och fortsätter;

– Vi har också en stor ökning av lo-påkörningar. 10 i länet förra året. De flesta i de norra delarna. För 2-4 år sedan kanske vi hade totalt en. 

undefined
"Tyvärr ökar viltolyckorna. Med cirka 150 i länet mellan 21 till 22. Att vi ligger högt i statistiken tror jag beror på en kombination. Nästan alla vägar går genom skogar. Vi får mycket sommartrafik. Vi har också mycket mat för viltet genom att vi på många plan har ett odlingslandskap", säger Mats Berg. Bland annat har olyckor med utter, örn, lodjur och dovhjort ökat. Arkivbild.
undefined
2022 och 2021 blev två uttrar per år påkörda i Vimmerby. I år har hittills tre blivit påkörda i kommunen. I Hultsfred skedde ifjol två viltolyckor med utter och året innan en olycka.
undefined
2022 skedde 10 viltolyckor med lodjur i länet. Bland annat i Vimmerby kommun.
"Vi ser en trend att älgstammen är på väg ner. Tyvärr får jag säga. Det är ett vackert djur. De har förmågan att när det är för torrt och det är för lite mat då kasta sina foster för att överleva själva. Då blir inte återväxten den samma", berättar Mats Berg.
"Vi ser en trend att älgstammen är på väg ner. Tyvärr får jag säga. Det är ett vackert djur. De har förmågan att när det är för torrt och det är för lite mat då kasta sina foster för att överleva själva. Då blir inte återväxten den samma", berättar Mats Berg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!