Ovädret Hans – det värsta har redan passerat

Ovädret Hans har fortfarande sitt grepp om den södra delen av landet, där det ligger kvar och snurrar och ger nederbörd på olika håll. Men även om Vimmerby och Hultsfred haft en del regn, åska och blåst, är det andra regioner som har drabbats och fortsätter att drabbas hårdare.

Gråvita skyar, friska vindbyar och tidvis regn bjuds Vimmerby och Hultsfred på under tisdagen. Men det värsta av ovädret Hans har redan passerat.

Gråvita skyar, friska vindbyar och tidvis regn bjuds Vimmerby och Hultsfred på under tisdagen. Men det värsta av ovädret Hans har redan passerat.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby/Hultsfred2023-08-08 16:00

– På många håll i landet har man ju blivit ganska hårt ansatt av det här regnovädret Hans, men jag skulle säga att östra Småland är ett område som har varit rätt förskonat. Konsekvenserna där är inte lika hårda som på annat håll, säger SMHI:s meteorolog Max Schildt.

Enligt Schildt har Hans alltså fullt upp på annat håll. Det är på västkusten, i Halland och nordvästra Skåne, som ovädret kommer att märkas av som mest under de närmsta dygnen. I de områdena har SMHI utfärdat en regnvarning.

– Det kommer in regn över östra Småland också tidvis och det är ganska blåsigt framförallt under tisdagen med friska till hårda vindbyar. Under onsdagen avtar vinden medan regnet tidvis kommer att fortsätta kunna dra in.

SMHI:s prognos tyder på att det värsta som Vimmerby och Hultsfred kommer att få uppleva av ovädret passerade redan i söndags, med de åskskurar som kom då. Det finns inga varningar utfärdade för området just nu och kommer troligtvis inte heller att utfärdas någon varning här kopplad till ovädret.

– Inga samhällsstörande konsekvenser är att vänta där i nuläget.

Hur stor risk är det att den här prognosen slår fel och att vi möts av världens storm?

– Jag skulle säga att ovädret Hans sakteligen håller på att lugna ner sig och att det skulle slå fel helt plötsligt känns just nu osannolikt, säger Max Schildt.

Kläder efter väder gäller för den som ger sig ut.
Kläder efter väder gäller för den som ger sig ut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!