Poddaren brinner för att öka hemmens beredskap

I november kommer poddprofilen och beredskapsexperten Patrick Sellman till Vimmerby och Hultsfred för att föreläsa om hemberedskap.

"Jag har gett mig själv ett tioårsprojekt för att höja beredskapen i det här landet. Nu har jag hållit på med det i ett par tre år, men vi får väl se hur lång tid det tar innan tiden rinner ut och vi borde haft den här beredskapen", säger Patrick Sellman.

"Jag har gett mig själv ett tioårsprojekt för att höja beredskapen i det här landet. Nu har jag hållit på med det i ett par tre år, men vi får väl se hur lång tid det tar innan tiden rinner ut och vi borde haft den här beredskapen", säger Patrick Sellman.

Foto: Maria Obed/Lotta Gometz

Vimmerby/Hultsfred2023-10-24 05:30

Under stora delar av sitt liv har Patrick Sellman sysslat med bland annat småbruk, biodling och hemberedskap, begrepp som alla går hand i hand. Sedan ett par dryga år tillbaka har han podden "I väntan på katastrofen" tillsammans med TV-profilen Kalle Zackari Wahlström, vilken han själv beskriver som en utbildningspodd på svenska. Som namnet avslöjar är huvudtemat prepping, alltså hur man kan förbereda sig för att klara en kris eller störningar av viktiga samhällsfunktioner. 

undefined
Patrick Sellman började bli igenkänd hos den breda allmänheten efter sitt gästspel i SVT-programmet "Hjälp, vi har köpt en bondgård" där huvudpersonerna är TV-profilerna Brita Zackari och Kalle Zackari Wahlström. Idag har han och Kalle podden "I väntan på katastrofen" tillsammans.

Under hösten tar Patrick Sellman med en del av den kunskap han lyfter i det formatet, ut till föreläsningssalar runtom i Sverige. I november kommer han till Vimmerby och Hultsfred för att prata om hemberedskap.

– Om vi ska ha någon beredskap i det här landet, alltså inte råka väldigt illa ut, då är det hushållen som får ta det ansvaret. Hushållens beredskap är grunden för hela samhällets beredskap, säger han.

undefined
"Man skaffar inte brandförsäkring när det brinner i husknuten. Vi kan inte fortsätta vara så nonchalanta, likgiltiga och dumma i huvudet som vi är idag", säger Sellman som jämförelse till varför hemberedskapen är viktig i rätt tid. Han tycker att det är dags att vuxna människor börjar ta ansvar för att hushållen står rustade för eventuella kriser.

Sellman anser att vi behöver komma bort från det institutionaliserade tankesättet att någon annan alltid kommer att lösa problem åt oss, och istället börja ta mer ansvar på individnivå.

– Det handlar inte om att gömma sig i källaren och sätta sig i ett hörn med en pannlampa, ett trangiakök, lite konserver och en vattendunk, utan det handlar om att tillsammans hjälpas åt för att kunna upprätthålla ett fungerande samhälle så gott det går. 

Det staten idag vill är att varje hushåll ska ha beredskap för en vecka, när det kommer till "vardagskriser" som exempelvis strömavbrott. Enligt Sellman är det inte särskilt många som har det, även om antalet har ökat sedan kriget i Ukraina bröt ut. Det vill han förändra.

Är det du föreläser om främst baserat på eget tycke, eller går det i linje med MSB:s rekommendationer?

– När jag åker runt är det inte direkt någon som har legitimerat det jag säger, men det går verkligen i linje med MSB:s vilja att vi ska ha beredskap i samhället. Jag är inte på något sätt anställd av någon myndighet, utan projektet att höja beredskapen är ett eget initiativ. De som tycker att det är värdefullt kan anlita mig för uppdrag.

undefined
"När det normala blir extremt, blir det extrema normalt.", säger Patrick. När han pratar beredskap ser vissa honom som en foliehatt, men han vill att alla börjar förstå att det är dags att agera.

När Sellman kommer till våra trakter anordnas föreläsningarna av energi- och klimatrådgivningen, ett samverkansprojekt mellan sju kommuner som utgår från Mönsterås kommun.

Vilken är målgruppen och vilka tenderar att dyka upp?

– Målgruppen är alla! De som brukar dyka upp är de som redan är "frälsta", fast målet är att även få med dem som står med huvudet under armen.

Patricks beredskapstips

1. Sätt dig in i din egen situation

Vad finns det för reservvattentäkter? Kan jag rena vatten? Hur ser min kontext ut och vad behöver jag veta?

2. Utbilda dig enligt ramsan HEMSKT VIS

Hälsa, Energi, Mat, Skydd, Kommunikation, Transport, Vatten, Information, Säkerhet

3. Förbered en väska och en plan för att kunna evakuera

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!