25 gifta par i Vimmerby och 29 i Hultsfred valde att under fjolåret gå skilda vägar, det framkommer i statistik från Statistiska centralbyrån, SCB. Enligt SCB sker skilsmässor ofta några år efter vigseln och vanligast är att skilja sig i åldern 35–49 år.
Den kommunala familjerådgivningen är gemensam för Vimmerby, Hultsfred, Västervik och Oskarshamn. Hit vänder sig bland annat par som har problem i relationen. Christina Nordström verkar i de tre första kommunerna.
–Just nu är det många som kontaktar oss. Toppen ligger ofta mellan januari och maj, berättar hon.
– Generellt känns det som att det varit ett högre tryck sedan pandemin släppte. Delvis beror det kanske på att många gick hemma tillsammans och att relationen kom mer i fokus.
Baserat på de senaste tio åren skiljer sig i snitt 26 par om året sig i Vimmerby kommun och 28 i Hultsfreds kommun. De vanligaste problemen paren som kontaktar familjerådgivningen har menar Christina Nordström är kommunikation och tillit.
– Vanligaste är att paren söker för att de har svårt att nå fram till varandra. Det är svårt att kommunicera utan att det blir smågnabb som sedan växer. Det blir missförstånd, man kritiserar och klagar på varandra. Man missar att vara ett team tillsammans, att det inte handlar om rätt och fel, utan om att försöka förstå varandra.
Otrohet är enligt paren själva den vanligaste förklaringen till att man vill skiljas och näst där efter att man vuxit ifrån varandra menar Christina Nordström.
– Det är inte ovanligt att man kommer till familjerådgivningen när det finns känslor för någon annan. Man kanske inte har gått hela vägen till otrohet men man har släppt in och får bekräftelse av någon annan. Ser vi inte och bekräftar varandra så händer det att man söker den bekräftelsen utanför sin relation. Inte alltid men ibland. Då är det tillitsbristen man måste jobba med.
Under 2022 hade hon 135 samtal i Vimmerby och totalt 50 par. Från Hultsfred var det 19 par som sökte sig till familjerådgivningen.
– Av dem var det kanske fem par som kom när de kände att "Nu klara vi det inte längre, vi vill skiljas". Men de flesta söker tidigare. Det känns som att det har blivit en viss skillnad mot förr, att många nu förstår att familjerådgivning är hälsofrämjande. Att det är en möjlighet att få hjälp att hitta rätt i relationen igen. Det är sällan så att kärleken är slut. Utan ofta är det att man inte förstår varandra och har svårt att vara nyfikna på varandra.
När ska man kasta in handduken och när ska man kämpa vidare?
– Gå tillbaka till grunden i relationen. Vad var det som jag blev förälskad i hos min partner? Varför valde vi varandra? Väger argumenten för att hålla ihop fortfarande tyngre än argumenten för att gå skilda vägar? Om grunden finns kvar. Om ni fortfarande känner värme, omtanke och kärlek för varandra. Då är relationen absolut värd att kämpa för. Men det handlar om att göra ett aktivt val. Båda behöver vara villiga att jobba för förändring. Så det är viktigt att ställa sig frågan: "Är vi villiga att jobba med oss själva och relationen?" Då kan man till exempel bestämma att prova i ett halvår. Försöka bygga upp känslan igen och börja prata på ett annat sätt med varandra.
När det kommer till tips på att förbättra en relation har hon många;
- Prioritera tid med varandra, göra roliga saker ihop. Visa kärlek i både i smått och stort. Vara öppen och positiv till det din partner hittar på för er.
- Var nyfiken på varandra. Berätta något som du inte tror din partner vet om dig. Det kan vara något så litet som att ha jobbat i glasskiosk som tonåring.
- Släpp kritiken. Tänk "min partner vill mig väl".
- Försök vara ett team. Kolla med varandra: "Vad behöver du? Hur blir det här för dig?"
- Gräla schysst och sopa inte saker under mattan. Det kommer upp som grus varje gång.
- En viktig del om man ska reparera en relation att båda är ok med att ändra på det som har varit och villiga att göra på ett annat sätt framåt. Kolla: "Vad kan jag bidra med respektive vad kan du bidra med för att vi ska fungera bättre?".
- Stressa inte då blir vi inte våra bästa jag.
- Tala inte med varandra utifrån rätt eller fel. Försök istället vara nyfiken på vad din partner tänker. Fråga till exempel: "Vad tänker/känner du? Så här tänker/känner jag, hur blir det för dig?".