"Balansgång för att klara dagens lunch"

Priset för en Dagens lunch har stigit med drygt tolv procent i snitt i Vimmerby. Även i Hultsfred och Virserum har lunchpriserna ökat. Krögarna ser utmaningar i att hålla upp kvalité och hålla priset ifrån smärtgränsen.

Maria Carlsson och Hanna Gunnarsson på Bakfickan med två sallader klara för servering. Här har man valt att behålla priserna på salladerna, men tillbehör som smör och bröd ingår inte längre i priset.

Maria Carlsson och Hanna Gunnarsson på Bakfickan med två sallader klara för servering. Här har man valt att behålla priserna på salladerna, men tillbehör som smör och bröd ingår inte längre i priset.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby/Hultsfred2022-11-16 06:00

De stigande livsmedelspriserna har knappast undgått någon. I september låg prisökningen på livsmedel på 14 procent jämfört med ett år tidigare. Det märks inte bara i varukorgen i butikerna. Det slår också mot uteluncherna. 

– Vi vill inte rucka på kvalitén även om vi inte går plus ekonomiskt alla dagar. Det är en balansgång, säger Martina Andersson, chef på Stadshotellet som är en av många lunchaktörer i Vimmerby.

undefined
Hotellchefen Martina Andersson och köksmästare Josefin Karlsson vid dagens meny på Statt i Vimmerby. "Vi har höjt priset för vi vill inte tumma på kvalitén" säger Martina Andersson, t.v.

I snitt har priset för en "dagens" ökat med 12,3 procent hos de lunchställen i Vimmerby där Vimmerby Tidning jämfört priset nu och samma vecka i fjol. Några har höjt mer än så. Några mindre och några har inte höjt alls. Hittills.

– Vi höjde i somras, men jag ser ingen ytterligare höjning som det ser ut nu. Vi jobbar med menyerna utan att tumma på kvalitén, säger Martina Andersson på Statt.

Simon Johansson, köksmästare på Karaktärshotellet instämmer.

– Det är svårt. Många råvaror, till exempel fisk, har stigit ofantligt mycket och vi höjde lunchpriset efter sommaren. Egentligen hade vi behövt höja mer än vad vi gjorde, men det finns en smärtgräns för vad folk kan tänka sig att betala för en lunch. Istället får man tänka vad man kan göra i menyer och vad man kan göra där. Så det är en balansgång och ett jättejobb, säger han.

undefined
Maria Carlsson och Hanna Gunnarsson på Bakfickan med två sallader klara för servering. Här har man valt att behålla priserna på salladerna, men tillbehör som smör och bröd ingår inte längre i priset.

På Bakfickan som bland annat säljer lunchsallader har man tänkt på ett annat sätt.

– All priser stiger ju, men vi har valt att behålla samma pris för lunchen, men vi har tagit bort bröd och smör som tidigare ingått i lunchpriset, på det viset får kunden själv välja om man vill betala för smör och bröd eller inte, säger Jan-Erik Johansson som driver Bakfickan.

Hur har kunderna reagerat på det?

– Det har bara varit positivt, och man får ju fortsatt en lunch till ett billigare pris, anser han.

Även i Hultsfreds kommun har flera restauranger höjt lunchpriserna. 

– Vi har lagt på tio procent ungefär sedan i april, säger Jorma Isomettä som äger Hotell Dacke i Virserum, där dagens lunch numera kostar 115 kronor.

– Vi skulle egentligen behöva höja lite till, men jag vågar inte det.

Hotellet försöker hushålla mer med råvarorna och har även kortat ner lunchtiden.

– Förut hade vi tre timmar lunch, nu har vi bara två timmar. På det viset har vi krympt elräkningen lite grann.

Trots prishöjningen fortsätter kunderna att komma.

– Vi har en stadig grupp som kommer och äter. Vi upplever inte någon större minskning.

undefined
Restaurangägaren Chin Phan och kocken Dao Tuan på Bambugården i Hultsfred.

Restaurang Bambugården i Hultsfred har höjt lunchpriset från 89 till 99 kronor. Restaurangägaren Chin Phan berättar att råvarupriserna har skjutit i höjden.

– Det är väldigt svårt. Men vad ska man göra? Det är bara att kämpa på, säger han.

Har ni färre lunchgäster?

– Det är ungefär lika, eller något lite mindre.

På Hotell Hulingen i Hultsfred kostar dagens lunch numera 105 kronor.

– 95 kronor om man är stamgäst, säger hotellägaren Putte Svensson Sahlin.

Han uppger att antalet lunchgäster har minskat.

– Vi har aldrig kommit tillbaka till någonting som är ett normalläge, så det är jättesvårt att jämföra med någonting. Det enda jag vet är att vi inte har lika mycket gäster som äter som vi hade innan pandemin. Men vad det beror på är svårt att säga. Jag tror inte att det beror på att en lunch kostar 105 eller 95 kronor, för det är hur billigt som helst, säger Svensson Sahlin och fortsätter:

– Priset i sig är ingenting som avskräcker folk. Det är att man blir ombedd och får råd om att man ska hålla i sina pengar. Då drar man ner på allt möjligt, och inte bara mat. 

undefined
Priset för en dagens har stigit med upp till 20 procent på några restauranger i Vimmerby senaste året. Men ingen av de krögare vi talat med ser någon minskning i antalet lunchgäster.

De tre lunchaktörerna i Vimmerby som vi talat med är eniga om att antalet gäster är i nivå med innan de förändringar som gjorts.

– Nej, även om vi trodde att det skulle bli en nedgång har det inte blivit så. Jag kan inte se att vi tappat, det är lite mindre i mitten av månaden, men så brukar det vara, säger Martina Andersson.

Simon Johansson ser heller ingen minskning bland lunchgästerna.

– Nej, inte än. Däremot har de kanske blivit mera kräsna om man kan säga så. Till exempel skulle inte en pytt i panna dra särskilt många, säger Simon Johansson.

Han tror också att lunchserveringarna i Vimmerby har draghjälp av varandra.

– Det är ett väldigt bra startfält för lunch i Vimmerby med hög nivå överlag. Det gör att lunchgästerna alltid kan hitta något som faller dem i smaken.

Lunchgästerna fortsätter att komma till lunchrestaurangerna trots att priserna höjts där också. Det är restauratörerna ense om. Jeanette Forslund var en av de som besökte Karaktärshotellet för att äta raggmunk på tisdagen. "Jag äter ute kanske en gång i veckan, det är lite mindre än tidigare. Men det beror på andra orsaker än priset" säger hon.
Lunchgästerna fortsätter att komma till lunchrestaurangerna trots att priserna höjts där också. Det är restauratörerna ense om. Jeanette Forslund var en av de som besökte Karaktärshotellet för att äta raggmunk på tisdagen. "Jag äter ute kanske en gång i veckan, det är lite mindre än tidigare. Men det beror på andra orsaker än priset" säger hon.
Så här har vi räknat

Vi har jämfört prisutvecklingen det senaste året på följande restauranger:

Stadsmästargården: 110 kronor (105 kronor i november 2021).

Stadshotellet: 115 kronor (95 kronor i november 2021).

Karaktärshotellet: 118 kronor (99 kronor i november 2021).

Monte Carlo: 95 kronor, oförändrat.

Bakfickan: 70-85 kronor, oförändrat, men nu utan smör och bröd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!