Klart med höjda arvoden till kommunpolitiker

Kommunpolitikernas arvoden höjs med 2,1 procent. Det ger kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby, Helen Nilsson (S), ett påslag med 1 350 kronor till 65 700 kronor i månaden. Samtidigt är skillnaden stor mellan kommunerna. Det skiljer nära 17 000 i månaden mellan högsta och lägsta arvodet.

Sex kommunstyrelseordföranden som samtliga fått sitt arvode uppräknat med 2,1 procent utifrån riksdagsnivån. Likväl skiljer det i det närmaste 17 000 kronor i månaden mellan den med högst arvode och den med lägst. Från vänster Andreas Erlandsson (S) Oskarshamn, Markus Kyllenbeck (M) Eksjö, Harald Hjalmarsson (M) Västervik, Lars Rosander (C) Hultsfred, Helen Nilsson (S) Vimmerby och Christer Segersteen (M) Kinda.

Sex kommunstyrelseordföranden som samtliga fått sitt arvode uppräknat med 2,1 procent utifrån riksdagsnivån. Likväl skiljer det i det närmaste 17 000 kronor i månaden mellan den med högst arvode och den med lägst. Från vänster Andreas Erlandsson (S) Oskarshamn, Markus Kyllenbeck (M) Eksjö, Harald Hjalmarsson (M) Västervik, Lars Rosander (C) Hultsfred, Helen Nilsson (S) Vimmerby och Christer Segersteen (M) Kinda.

Foto: Arkiv

Vimmerby/Hultsfred2023-03-21 19:00
undefined
Kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby, Helen Nilsson (S) har ett arvode på 65 700 kronor för sitt uppdrag efter höjningen med 2,1 procent.

Det visar en jämförelse Vimmerby Tidning gjort mellan arvoden till förtroendevalda i sex kommuner. 

I fem av de sex kommunerna styrs arvodena av riksdagsledamöternas grundarvode och den årliga uppräkningen av det. I år blev det en höjning från 71 500 till 73 000 kronor i månaden. Det motsvarar 2,1 procent. Det är det påslag som fem kommuner använder.

Undantaget är Eksjö kommun som istället räknar upp politikernas arvoden utifrån ett genomsnitt av föregående års lönehöjningar i den kommunala organisationen. I fjol blev det 2,21 procent.

undefined
Lars Rosander (C) är kommunstyrelsens ordförande i Hultsfred. Han har det lägsta arvodet bland de KSO vi jämfört.

Så här ser kommunalrådens arvoden ut i de sex kommunerna:

• I Hultsfreds kommun får kommunstyrelsens ordförande 78 procent av riksdagsarvodet, vilket ger Lars Rosander (C), som har uppdraget, ett påslag med 1 170 kronor och ett arvode på 56 940 kronor.

• I Vimmerby och Kinda kommuner ligger man på 90 procent. Det gör att de nuvarande ordförandena, Helen Nilsson (S) i Vimmerby och Christer Segerstéen (M) i Kinda har ett arvode som ligger på 65 700 kronor efter årets höjning.

Oskarshamns kommun ligger på 95 procent av riksdagsarvodet. Det ger kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S) ett arvode på 69 350 kronor i månaden.

• I Västerviks kommun har kommunstyrelsens ordförande samma arvode som en riksdagsledamot, alltså 100 procent, vilket innebär att Harald Hjalmarsson nya arvode landar på 73 000 kronor jämt.

• Kommunstyrelsens ordförande i Eksjö kommun, Markus Kyllenbeck (M) ligger strax över. Där är arvodet nu 73 844 kronor i månaden. Det motsvarar 101 procent av riksdagsledamöternas arvode.

Omfattningen på kommunstyrelseordförandenas uppdrag är i stort sett lika mellan de olika kommunerna.

undefined
Markus Kyllenbeck (M) från Mariannelund och kommunalråd i Eksjö kommun har det högsta arvodet bland de sex KSO Vimmerby Tidning jämfört.

Däremot är variationerna större när det kommer till andra politiska uppdrag som exempelvis de som är vice ordföranden eller oppositionsråd eller har ordförandeuppdrag i någon annan nämnd eller i kommunfullmäktige.

Den vice ordförande som har högst arvode finns i Oskarshamn och har 60 775 kronor. Den kollega som har lägst finns i Kinda kommun och får 1 971 kronor i arvode. I Vimmerby har Jacob Käll (C) ett arvode på 44 676 kronor i månaden. I Hultsfred har Åke Nilsson (KD) 5 840 kronor.

Bland oppositionsråden, andre vice ordförande i kommunstyrelsen, ligger återigen Oskarshamn högst på 57 200 kronor medan Hultsfred, där uppdraget innehas av Tomas Söreling (S), ligger lägst på 29 200 kronor. Oppositionsrådet i Vimmerby kommun, Niklas Gustafsson (M) har ett arvode på 32 850 kronor.

När det gäller ordförandena i fullmäktige ligger Västerviks kommun i topp med ett arvode på 18 250 kronor och Hultsfreds kommun lägst, vilket ger Anders Andersson (KD) 2 555 kronor i månaden. I Vimmerby kommun har Leif Larsson (C) ett arvode på 12 833 kronor i månaden.

Fasta arvoden till ledande politiker i barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden varierar också. Högst ligger Oskarshamn på 35 750 kronor till ordförandena medan Hultsfred ligger lägst på 7 300 kronor.

I Vimmerby har Peter Karlsson (C) och Eva Berglund (S) fasta arvoden på 26 280 kronor i månaden.

undefined
Arvodet för ett sammanträde med fullmäktige är 500 kronor oavsett sammanträdets längd. Det betalas inte ut till ledamöter som är berättigade till fasta arvoden.

Utöver fasta arvoden finns också ersättning för sammanträden. Den ersättningen betalas i regel inte ut ledamöter med fast arvode, men det kan variera beroende på hur de fasta arvodena ligger. Exempelvis ligger Hultsfred generellt lågt på fasta arvoden men högst på ersättning för sammanträden. För en heldag på åtta timmar betalas 3 214 kronor.

I Vimmerby är motsvarande ersättning 1 850 kronor.

Harald Hjalmarsson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Västervik för det uppdraget får han ett arvode på 73 000 kronor i månaden.
Harald Hjalmarsson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Västervik för det uppdraget får han ett arvode på 73 000 kronor i månaden.
Arvode kontra lön

Politikerna är inte anställda av kommunen utan har ett uppdrag de tilldelats utifrån valresultatet. Därför får de arvode och inte lön. 

Politikerna betalar skatt på de arvoden som betalas ut.

Det finns särskilda bestämmelser för förtroendevaldas kommunala pension.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!