Sådan herre, sådan hund – här är traktens populäraste hundraser

Samtidigt som de tvåbenta invånarna minskar i Vimmerby, ökar antalet hundar i kommunen. Labrador och Schäfer är hundraserna som toppar listorna över de mest populära hundraserna i Vimmerby och Hultsfred.

Sådan ägare, sådan hund? Jamenvisst kan man skönja vissa likheter när vi ser den blonda ligan bestående av Ronja och Thea Edgar Hansen, den finska lapphunden Ekko och den rumänska gatuhunden Luna.

Sådan ägare, sådan hund? Jamenvisst kan man skönja vissa likheter när vi ser den blonda ligan bestående av Ronja och Thea Edgar Hansen, den finska lapphunden Ekko och den rumänska gatuhunden Luna.

Foto: Hilde Barstad Axelsson

Vimmerby/Hultsfred2024-08-05 19:00

Det visar nya siffror som nyhetssajten Newsworthy tagit fram. I Vimmerby möter vi hundägaren Elvira Markov som är ute på promenad.

Sådan matte, sådan hund, vad tänker du om det uttrycket?

– Jag tycker absolut att det stämmer! Kito är lik både mig och min sambo och vi valde honom just baserat på att hans egenskaper skulle matcha våra, säger Elvira Markov.

Hon berättar att Kito är en Staffordshire bullterrier.

– Dom är väldigt energiska och arbetsvilliga hundar samtidigt som dom är fina som sällskapshundar.

Labrador och Golden retriever är de mest populära hundraserna här i Vimmerby. Var det några hundraser ni funderade på?

– Nej det gjorde vi inte. Vi har en kompis som också har en Staffordshire bullterrier så det var en sådan vi ville ha från början.

undefined
Elvira Markov och Staffordshire bullterriern är ute på promenad i Gästgivarehagen. De har hängt ihop i två år nu: "Vi båda har mycket energi och har börjat köra agility tillsammans. Vi var faktiskt på vår första tävling i helgen. Det var jättekul, vi fick en del fel och blev diskade i andra omgången men jag är supernöjd ändå."
undefined
Elvira och hennes sambo valde hundras baserat på deras egna egenskaper och intressen. "Vi båda har mycket energi och har börjat köra agility tillsammans nu".

I Gästgivarehagen hittar vi även blondinerna Ronja och Thea Edgar Hansen med den finska lapphunden Ekko och den adopterade gatuhunden Luna.

Vad är det bästa med att vara hundägare?

– Sällskapet och kärleken, absolut. Man får så mycket tillbaka. Några av mina mest avkopplande stunder är när jag är ute och går långpromenader ensam med hundarna, säger Ronja.

Vad var det som gjorde att ni skaffade just de här raserna?

– Vi ville ha en fin sällskapshund och hade hört en del om finska lapphundar innan. De gör sig väldigt bra som familjemedlemmar samtidigt som de kan användas till sök och agility om man skulle vilja komma igång med något sådant. Gatuhunden Luna dök upp på en adoptionssida och hon påminde så mycket om Ekko som valp. Ekko älskar andra hundar så vi tänkte att det vore fint om han fick en till hundkompis i familjen.

undefined
Sådan ägare, sådan hund? Jamenvisst kan man skönja vissa likheter när vi ser den blonda ligan bestående av Ronja och Thea Edgar Hansen, den finska lapphunden Ekko och den rumänska gatuhunden Luna.
undefined
Ronja Edgar Hansen och dottern Thea på promenad med sina fyrbenta familjemedlemmar. Den minsta hunden, Luna, är en adopterad rumänsk gatuhund. Ronja berättar att Luna är en korsning mellan Cocker spaniel, Pomeranian, Pekingese och Schnauzer.

Sol-Britt Karlsson har haft hund i många år och har fastnat lite extra för rasen chihuahua. Det är hon inte ensam om, långhårig chihuahua kniper nämligen en sjätte plats i Hultsfred och en åttonde plats i Vimmerby över de mest populära hundraserna.

Chihuahuan ligger på topp tio över de mest populära hundraserna både i Vimmerby och Hultsfred.

– Ja, det kan jag tänka mig! säger Sol-Britt Karlsson.

Vad var det som gjorde att du skaffade just en Chihuahua?

– De är så små och söta! Nu har jag bara Bella kvar men jag har som mest haft sex stycken chihuahuor, en nakenhund och en powder puff hund.

Åtta hundar alltså?

– Ja det var så mysigt!

Nu verkar det som att Bella tuggar på något?

– Ja, det är harbajs som hon nosat upp.

undefined
Sol-Britt Karlsson med chihuahuan Bella som är 16 år. Sol-Britt har som mest haft åtta hundar samtidigt "Det var så mysigt, vi alla kom jättebra överens."
undefined
Labrador retriever är den populäraste hundrasen i Vimmerby. Hunden beskrivs ofta som en klassisk förstagångshund som passar särskilt bra för familjer då den bland annat är vänlig, intelligent, mild och tillitsfull, enligt Svenska kennelklubben.
undefined
Staffordshire bullterriern Kito. Rasen är inte med på listan över de populäraste raserna i Vimmerby eller Hultsfred men hundrasen beskrivs ofta som en enormt kärleksfull hund. Staffordshire bullterrier är en utpräglad sällskapshund som också gillar de flesta hundsporter och tränar och tävlar ofta framgångsrikt i bland annat agility och lydnad. Källa: Svenska kennelklubben
Populäraste hundraserna

Topp 10 i Vimmerby:

1. Labrador retriever

2. Golden retriever

3. Drever

4. Schäfer

5. Wachtelhund

6. Border Collie

7. Strävhårig tax

8. Långhårig chihuahua

9. Tax

10. Jämthund

Topp 10 i Hultsfred:

1. Schäfer

2. Drever

3. Labrador retriever

4. Golden retriever

5. Strävhårig tax

6. Långhårig chihuahua

7. Jämthund

8. Rottweiler

9. Hamiltonstövare

10. Border collie

Källa: Newsworthy.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!