SMHI varnar: "Brandrisken kan vara mycket stor"

SMHI har gått ut med en varning för skogsbrand. Både Vimmerby och Hultsfred innefattas av varningen som gäller fram till torsdag kväll.

SMHI varnar för risk för skogsbrand under onsdagen och torsdagen. I förra veckan utbröt en skogsbrand utanför Gullringen. Bilden är därifrån.

SMHI varnar för risk för skogsbrand under onsdagen och torsdagen. I förra veckan utbröt en skogsbrand utanför Gullringen. Bilden är därifrån.

Foto: Lovisa Larsson Lamprecht

Vimmerby/Hultsfred2024-08-07 17:00

Brandrisken i skog och mark beskrivs som stor till lokalt extremt stor och gäller för delar av östra Götaland, östra Svealand samt sydligaste Norrland. 

– Det innebär att om man nu är ute och rör sig i naturen ska man vara väldigt försiktig om man eldar, lagar mat eller grillar. Men även skogsbrukare som använder maskiner får vara uppmärksamma då det kan uppstå gnistor som far iväg och lätt tar vid och sprids, säger meteorolog Max Schildt på SMHI. 

Hur är situationen kring Vimmerby och Hultsfred?

– Brandrisken kan vara mycket stor i ert område. Men troligen kommer den dämpas under morgondagen då det kommer att röra sig in skurar. De kommer in under eftermiddagen till era trakter. Lokalt skulle de kunna bli kraftigare inslag av åska. Blixtar kan också vara en anledning till brand och en brand kan starta trots att det är mycket regn.

Varningen ligger därför kvar till klockan 23 på torsdag.

Hur ser prognosen ut framåt?

–Ett regnområdet rör sig in under fredagsdygnet. Det är ganska utbrett och kommer beröra nästan hela södra halvan av Sverige. Men det passerar ganska snabbt. Det kommer till er fredag eftermiddag/kväll och sedan regnar det på rätt sent. Under lördagen kan det komma någon eftersläntrande skur men sedan ser det ut att spricka upp en del. Det är också rätt blåsigt så gräs- och skogsmark kan torka upp ganska snabbt. Lördag och söndag ser ut att vara rätt soliga men blåsiga. Vi får se hur blåsigt det blir men efter regn, när marken är rätt uppluckrad, kan träd vara tunga nog att falla särskilt under sommarhalvåret när de har blad på sig. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!