SMHI varnar för blåst som kan ställa till problem

Till helgen kan det vara bra att surra fast lösa föremål i trädgården. Rejält blåsigt väder väntas nämligen när stormen Otto slår till.

Fredagkvällens blåsiga väder kan ställa till det i trafiken, varnar SMHI och Trafikverket för.

Fredagkvällens blåsiga väder kan ställa till det i trafiken, varnar SMHI och Trafikverket för.

Foto: Johan Nilsson/TT

Vimmerby/Hultsfred2023-02-16 15:05

SMHI går ut med en gul varning för delar av östra, inre och norra Götaland, där Kalmar län ingår. Varningen gäller för fredagskvällen och natten mot lördag. Det väntas hårda vindbyar från väst som kan orsaka problem med nedfallna träd och grenar. 

SMHI uppger att det kan orsaka begränsad framkomlighet på vägar, förseningar och inställd kollektivtrafik. Luftburna elledningar kan komma att påverkas. Lösa föremål och tillfälliga konstruktioner kan ryckas med av vinden. De varnar också för att det kan bli skador på skog, då främst nygallrad skog och hyggeskanter.

I samband med blåsten väntas det också komma en hel del regn, enligt SMHI.

Trafikverket går också ut och varnar för stormen Otto. Vissa tågbanor har redan nu stängts av, men det gäller inga i vårt område, utan främst i Skåne. Däremot varnar trafikverket bilister som ska ut och köra.

– När det blåser som mest bör du som bilist överväga om du behöver ge dig ut på vägarna, säger Torbjörn Axelsson, enhetschef underhållsdistrikt Syd, väg mellersta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!