Landets studenter krävs på 442 miljoner kronor av Centrala studiestödsnämnden, CSN. Återkrav riktas även mot studenter i Vimmerby och Hultsfred.
Sedan förra året har CSN tagit hjälp av AI i sina försök att hitta medvetet eller omedvetet bidragsfusk.
– Vi kände att det behövdes tas ett nytt grepp med bättre metoder mot bidragsbrott och de som medvetet missbrukar studiestödet. Vi använder riskbaserade modeller för bättre träffsäkerhet, berättar Charlotta Hansén, verksamhetscontroller på CSN.
CSN använder så kallade prediktiva, framåtriktade, riskbaserade kontroller i ett AI-verktyg. Tidigare ansökningar och beteenden jämförs med nya ansökningar för att hitta de med större risk för bidragsbrott.
Vad tycker ni om resultatet av att använda AI?
– Vi tycker det är ett lysande verktyg. Vi har också gjort slumpmässiga kontroller och ser att AI-modeller ger högre träffsäkerhet och att vi hittar fler bidragsbrott, där vårt fokus ligger.
Hon berättar att bidragsbrotten går i vågor och att det ibland finns koppling till organiserad brottslighet. När det gäller felaktiga utbetalningar så påverkas de av antalet studenter.
– Vi kan se att de insatser vi gör ger effekt på felaktiga utbetalningar och förhoppningsvis ska siffrorna gå nedåt i framtiden. Ett viktigt budskap är dock att de allra flesta vill göra rätt för sig.
Var går gränsen för bidragsbrott?
– Vi gör en bedömning i varje enskilt ärende men den går vid grov oaktsamhet eller uppsåt när de fick eller höll på att få pengarna. Förra året gjorde vi 675 polisanmälningar.
Anmälningarna omfattade 47 miljoner kronor.
– Polisen lägger ned våra ärenden i hög omfattning. Av anmälningarna lades 78 procent ned trots att vår bedömning är att de är välgrundade. Återbetalningskravet kvarstår men det blir inget straff, berättar Charlotta Hansén.
Den som fälls straffas ofta med villkorlig dom och dagsböter men det förekommer att personer döms till fängelse.
Totalt är det 66 600 personer runt om i Sverige som nu krävs på pengar. Enligt CSN är de vanligaste anledningarna till återkrav att den studerandes inkomst var för hög, att studierna avbröts eller att studietakten ändrades.
För Vimmerby handlar det om 50 personer som nu krävs på sammanlagt 406 129 kronor och för Hultsfred 62 personer som får återkrav på 488 170 kronor tillsammans. Snittet för bägge kommunerna blir närmare 8 000 kronor per person.