Oväder stoppar tågtrafiken på flera sträckor

Trafikverket beslutade under fredagen att av säkerhetsskäl stoppa tågtrafiken på flera sträckor. " Det är exceptionellt dåligt väderläge eftersom det inte är någon frost", säger Göran Holmberg på Trafikverket.

Tågtrafiken på sträckan Nässjö – Hultsfred är en av linjerna som stoppas på grund av ovädret. "Det blir ett antal tillfällen per år, när det är väldigt hårda vindar, som vi måste begränsa trafiken på något sätt", säger Göran Holmberg på Trafikverket.

Tågtrafiken på sträckan Nässjö – Hultsfred är en av linjerna som stoppas på grund av ovädret. "Det blir ett antal tillfällen per år, när det är väldigt hårda vindar, som vi måste begränsa trafiken på något sätt", säger Göran Holmberg på Trafikverket.

Foto: Olof Carlson

Vimmerby/Hultsfred2023-02-17 14:14

Inför fredagens oväder tog Trafikverket i södra Sverige beslutet att stoppa trafiken på vissa sträckor. Det eftersom det finns risk för att träd faller och andra lösa föremål blåser in över kontaktledningar och spår. SMHIs varnar för vindar på upp emot 30 meter per sekund. 

– Vi vill inte att tåg ska fasta ute på sträckorna på grund av nedfalla träd och att de ska bli stående strömlösa. Det är mjukt i marken så träden står inte så stadigt och när det kommer sådana starka vindbyar är det stor sannolikhet att det ramlar träd, säger Göran Holmberg verksamhetssamordnare Trafik, Region syd.

Bland annat berörs sträckan Nässjö – Hultsfred, och Stångådalsbanan Kalmar – Linköping.

Hur är beredskapen i Vimmerby och Hultsfred?

– Entreprenören har en beredskap under morgondagen (lördag) för att kunna göra avsyningar. Vi stänger trafiken innan det börjar blåsa riktigt allvarlig. Så vi säkrar för att det inte ska behöva hända något. Stångdalsbanan kör vi ända fram till 21.35 (fredag) sedan stänger vi den.

När återgår trafiken till det normala?

– Det kommer finnas träd som har ramlat frågan är bara hur många och om de skadat järnvägsanläggningen eller inte. Men prognosen, som är satt med viss erfarenhet, är att det ska vara avsynat och åtgärdat klockan 12 på lördag. 

Har du något råd till de som ger sig ut?

– Ska man fram med tåg ska man nog ge sig ut omgående för att komma fram. Man ska också tänka över noggrant om man måste ge sig ut i det här, för det kommer fara omkring lösa föremål. Även om man tar bilen måste man vara beredd på att det kan ramla ner ett träd, så det kan bli jobbigt. 

FÖLJANDE TÅGSTRÄCKOR STÄNGS AV

  • Nässjö – Hultsfred
    Nässjö – Vetlanda – Kvillsfors
    Berga – Oskarshamn
    Blomstermåla – Mönsterås
    Fredag klockan 21.00 och framåt
     
  • Västkustbanan (Halmstad – Helsingborg – Kävlinge) 
    Fredag klockan 18.00 till lördag klockan 12.00
  • Stångådalsbanan (Kalmar – Linköping)
    Fredag klockan 21.35 till lördag klockan 12.00.
     
  • Teckomatorp – Ramlösa
     
  • Ystad – Simrishamn
    Fredag klockan 18.00 till lördag 12.00.
     
  • Halmstad – Värnamo
     
  • Helsingborg – Maria
    Fredag klockan 18.30 till lördag klockan 12.00.
     
  • Hässleholm – Markaryd – Eldsberga (Halmstad)
    Kristianstad – Karlskrona
    Fredag klockan 20.00 till lördag klockan 12.00.

Trafikverket meddelar också att ännu fler sträckor kan behöva stängas med kort varsel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!