"Utan dem skulle det inte fungera"

Kluriga frågor, skratt och åskmoln i horisonten när anhörigstödet i Hultsfreds kommun höll sommaravslutning på Kröngården. "Jag har varit med i 23 år, det här är det bästa som finns", säger Rose-Marie Åström, Hultsfred.

Anhörigsamordnare Ulrica Stolth och Gabriella Harrison höll i sommaravslutningen.

Anhörigsamordnare Ulrica Stolth och Gabriella Harrison höll i sommaravslutningen.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby/Hultsfred2019-06-03 21:00

Trots tryckande värme var det hög energi när deltagarna från anhörigstödets grupper från Hultsfred och Mörlunda gav sig iväg på tipspromenad i de vackra omgivningarna runt Kröngården utanför Vimmerby.

– Inte helt enkla frågor, men roligt, skrattar Rose-Marie Åström, som tillhör veteranerna.

Hon gick med i anhörigstödets grupp när hennes man blev sjuk, och har fortsatt att delta i träffarna även efter att maken gått bort.

– Det är gemenskap och kunskap. Alla har något att erbjuda, oavsett vilken fas man befinner sig i. Och hur det är att vara anhörigvårdare förstår man inte riktigt, förrän man är där själv.

Anhörigsamordnare Ulrica Stolth och Gabriella Harrison höll i sommaravslutningen. Att anhörigvårdare många gånger har det tufft ökar behovet av att träffa andra i samma situation.

– Ibland bjuder vi in exempelvis demenssjuksköterska, apoteket eller diakon, vi har haft studiecirkel men det viktigaste är bara att få träffas och prata av sig. Många gånger kommer man till träffarna med tunga steg, men går därifrån betydligt lättare, säger Ulrica Stolth.

Anhörigstödet samarbetar även med Anhörigföreningen i Hultsfred och bland annat väntar en gemensam sommarresa till Brunneby Musteri.

– Vi är till för alla och vill gärna nå ut till yngre. Oavsett om man har en närstående förälder, ett barn, vän eller livskamrat som behöver stöd finns det stora fördelar i att träffas.

Och Gabriella Harrison kan inte nog betona vikten av anhörigvårdarnas insatser.

– De gör en jätteinsats. Utan dem skulle det inte fungera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om