Vargen kan komma till Vimmerby och Hultsfred

Vandringsvargen som tros ligga bakom flera attacker på tamdjur kan komma till Vimmerby och Hultsfred.

Vandringsvargen som tros ligga bakom flera attacker på tamdjur i länet kan komma till Vimmerby och Hultsfred. Det menar Anders Karlsson, avdelningschef på länsstyrelsen. "Rörelsemönstret den senaste tiden är att den rört sid från syd till norr".

Vandringsvargen som tros ligga bakom flera attacker på tamdjur i länet kan komma till Vimmerby och Hultsfred. Det menar Anders Karlsson, avdelningschef på länsstyrelsen. "Rörelsemönstret den senaste tiden är att den rört sid från syd till norr".

Foto: Jonas Ekströmer/TT, Pressbild Länsstyrelsen Kalmar

Vimmerby/Hultsfred2023-11-23 12:00

Under tisdagen beslutades det för första gången om skyddsjakt i Kalmar län. Anledningen är att det under en kort period skett flera attacker på tamdjur i södra delarna av länet. Enligt länsstyrelsen är det troligt att vargen kommer att röra sig uppåt, och att den då kan komma till Vimmerby och Hultsfreds kommun. 

– Vi misstänker att vargen har rört sig från Halland och vidare till Skåne, Blekinge och Småland. Nu verkar den följa kusten uppåt. Jag tror att det finns stora möjligheter att kommunborna i Vimmerby och Hultsfred kan få se en varg. Sedan går det inte att säga säkert, den kan också vända tillbaka eller gå väster ut in i Kronoberg. Men rörelsemönstret den senaste tiden är att den rört sid från syd till norr, säger Anders Karlsson, chef för länsstyrelsens landsbygdsavdelning. 

undefined
Att spåra vargen är inte lätt menar Anders Karlsson. "Vi har ingen trollstav utan det kan göra är att bevaka om det blir något mer angrepp", säger han.

Den senaste rapporten om vargen är sedan i tisdags då den ska ha setts i närheten av Mönsterås. 

– Då var någon relativt säker på att det var en varg, sedan går det inte att säga med säkerhet om det var den vargen, eller en varg alls. Det är många som känner en olustighet nu och då blir det mer observationer, säger Anders Karlsson. 

Hur gör ni för att spåra den?

– Det finns inga knep utan det vi får göra är att bevaka om det blir något angrepp. Då kan våra skyddsjägare åka dit, konstatera är det varg, och börja spåra. Det är enda sättet vi med säkerhet kan veta om det är den vargen och var den är. 

Vargen misstänks vara en ung hanne som vandrar på jakt efter nytt revir, jaktmarker och hona. 

– De brukar när de är några år gamla röra sig, så kallade vandringsvargar. Vargar kan ha väldigt olika beteenden. Vissa ger sig över huvud taget aldrig på tamboskap utan håller sig till det vilda. Men sedan finns det vargar som har tagit det i system att döda tamboskap och gå vidare. Den här vargen har tyvärr sådana egenskaper. Det är inte bra och det går inte att vänja den av vid så därför känner vi att vi måste ta steget med skyddsjakt. Det här är inget beslut som vi vill fatta, utan ett nödvändigt beslut för att skydda tamboskap. 

Totalt ska fyra angrepp på tamdjur har skett här sedan 15 november. Vargen misstänks också ligga bakom flera angrepp i andra län.

– Vi misstänker att det rör sig om samma varg. Så räknar vi sammanlagt från Halland så är den uppe i 10-12 angrepp. Förhoppningsvis blir det inga fler och då går inte skyddsjakten in. Utan den börjar vid nästa angrepp och då agerar skyddsjägarna snabbt. Men blir det inget mer, blir det ingen skyddsjakt för då anses det vara en normalfungerande varg som kan få fortsätta varandra.

undefined
I början av 2023 konstaterandes det att det bildats ett vargrevir i Kalmar län, på gränsen mot Kronoberg, då en hanne och en hona etablerat sig öster om Kosta. De vargarna ska inte vara bakom attackerna på tamdjur och området ingår inte i skyddsjakten. "Om vandringsvargen skulle gå in i reviret i Kosta måste man vara absolut säker på att det är rätt varg som man spårar. För det området ingår inte i skyddsjakten. Utan det här är en problemvarg som vi ska försöka hålla undan från tamboskap. Det är just den vargen som är problemet", säger Anders Karlsson.

Vad kan boskapsägare göra för att skydda sina djur?

– Vi har rekommenderat boskapsägare att hålla extra koll på sin tamboskap och i möjligaste mån hålla dem inne om man vet att vargen närmar sig. Vargar kan flytta sig långa avstånd på ett dygn, fler mil. Det är också viktigt att man gör de åtgärder som finns. Som att se över sina stängsel, för det har en viss motade effekt om de är i bra skick. Och att man rapporterar om man ser en varg så att vi försöker hjälpas åt för att se var den befinner sig.

Vad händer om ett tamdjur blir angripet?

– Det finns självklart möjlighet till ersättning för angripen tamboskap. Man kan även för jakthundar få en del till skyddsväst, jag tror det är omkring 50 procent av värdet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!