Varning för skyfall i Vimmerby – "Mängderna kan ställa till det"

Ett nytt regnoväder är på väg in över Vimmerby och Hultsfred. SMHI har utfärdat en gul varning för skyfallsliknande regn.

Stora mängder regn kan komma under lördagen. SMHI har gått ut med en gul varning för skyfallsliknande regn. Området innefattar både Vimmerby och Hultsfred.

Stora mängder regn kan komma under lördagen. SMHI har gått ut med en gul varning för skyfallsliknande regn. Området innefattar både Vimmerby och Hultsfred.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Vimmerby/Hultsfred2024-07-12 16:08

Ovädret ser ut att nå Vimmerby och Hultsfred ungefär vid lunchtid på lördagen.

– Det finns risk för att det kan bli inslag av kraftiga skurar över ert område. Men det är en väldigt osäker väderutveckling och det är bara lokalt i varningsområdena som vädret ser ut att kunna ställa till det. För er del med kraftigt regn, då stora mängder kan komma på kort tid. Det blir också rätt blåsigt i samband med det här. Vinden tilltar under dagen. Men generellt ska det bli varierat med tidvis regn och skurar, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI. 

Varningen är utfärdad för stora delar av södra Sverige, bland annat delar av östra Götaland.

– Det är ett regnväder som börjar röra sig in över Götaland redan nu under natten. Men enligt det senaste prognosmaterialet kommer det nå in över ert område senare, omkring mitt på dagen. Men det ska sägas att det fortsatt är skillnader i prognosmaterialet. Så man får tänka i stora drag.

Hur mycket regn kan det komma som mest här i Vimmerby och Hultsfred?

– Det är osäkert. Men det som anges i varningen är att 30-50 millimeter kan komma lokalt på kort tid. Så det är mängderna som kan ställa till det. Sedan kan det på andra håll totalt sett komma mer, men det är just när det kommer mycket under kort tid som det kan innebära omfattande samhällskonsekvenser. 

Konsekvenserna det varnas för är bland annat översvämning av vägar, dagvattensystem och källare. Regnovädret kan även innehålla inslag av åska. Varningen gäller till klockan 21 på lördagskvällen. 

– Men det kan fortsätta vara regn efter det, mot natten mot söndag. Regnområdet kommer sedan röra sig vidare norrut. Till söndagen så det ser ut att kunna bli klassiskt svenskt sommarväder. Med sol och växlande molnighet, kanske någon lättare skur. Men allmänt kommer det vara uppehåll under söndagen med temperatur på högst dryga 20 grader. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!