De får årets miljö- och byggnadspris

Nu är det klart vilka som får årets miljö- och byggnadspris i Vimmerby och Hultsfred.

“Det är roligt, en väldig stor omställning och ett helt nytt sätt att tänka. För oss som demonterar är egentligen en elbil enklare, det finns mycket färre delar”, säger Caroline Arvidsson som är vd på Vimmerby Bildemontering.

“Det är roligt, en väldig stor omställning och ett helt nytt sätt att tänka. För oss som demonterar är egentligen en elbil enklare, det finns mycket färre delar”, säger Caroline Arvidsson som är vd på Vimmerby Bildemontering.

Foto: Privat

Vimmerby/Hultsfred2021-10-29 09:11

Vimmerby Bildemontering i Södra Vi får priset i Vimmerby kommun, som utöver äran belönas med 10 000 kronor.

– Det känns roligt att bli uppmärksammad i hemkommunen och inte bara inom branschen vi verkar inom, säger vd:n Caroline Arvidsson och berättar att utmärkelsen kom som en överraskning. 

– Vi blev både glada och väldigt stolta när kommunen ringde. Det var inget vi hade väntat oss. 

Vimmerby Bildemontering har sedan några år tillbaka satsat på elbilar.

– Vi anser att det är framtiden. Fler och fler biltillverkare slutar inom några år att tillverka vanliga fossilbilar och kommer istället bara satsa på elbilar. Ska vi som företag hänga med måste vi börja ställa om redan nu, se hur vi ska jobba med dem och hur vi kan ta hand om de olika delarna. 

Bland annat forskar de på hur både skadade och hela elbilsbatterier kan få leva vidare. 

– Vi kommer snart att drunkna i batterier. Vi måste vara beredda på att kunna hantera dem och hitta möjligheter som är miljömässigt bra. Kanske kan de användas till powerbanks eller för att lagra solenergi.

undefined
Före och efter. Lisa Petersson och Gusten Lantz intresse för byggnadsvård har dessutom kommit att engagera människor över hela Sverige. Lisa Peterssons konto på Instagram, Faggemåla1912, har i dag imponerande 50 000 följare.

I Hultsfreds kommun delar Lisa Petersson och Gusten Lantz, samt Ekebergskyrkans Second Hand och loppis i Virserum på priset. De får 5 000 kronor vardera.

Lisa Petersson, 29, och Gusten Lantz, 30, har renoverat ett ödehus i Faggemåla, Silverdalen, med varsam hand och en stor portion kärlek.

– Extra kul att få priset med tanke på att vi försöker ägna oss mycket åt byggnadsvård och att renovera hållbart, säger Lisa Petersson. Det skulle vara kul om fler får upp ögonen för det och inspirerar andra. Priset inspirerar självklart till att fortsätta renovera hållbart. 

undefined
Gusten Lantz, med Sickan i knät, och Lisa Petersson, med dottern Lilly, får dela på årets miljö- och byggnadspris i Hultsfreds kommun.

Vad var din första reaktion när de ringde från byggnadsnämnden?

– Först blev jag nervös att någon skulle ha överklagat något vi byggt, säger hon och skrattar. Sedan blev jag förstås överraskad och glad, för jag hade ingen aning om att någon ens nominerat oss. Jätteroligt att uppmärksammas av vår hemkommun.

undefined
Sture Bergh i Ekebergskyrkans second hand och loppis, som uppmuntrats med årets miljö- och byggnadspris.

Torbjörn Wirsenius är ordförande i Ekebergskyrkan och en av 10-12 personer i second handgruppen, som lägger ner ett stort ideellt arbete på butiken som besöks av 200-300 personer när man håller öppet.

– Det är väldigt, väldigt trevligt att få den uppskattning som priset innebär. Den delen av verksamheten är ju viktig både med hänsyn till miljön och att vi skänker halva intäkten till missionsändamål. Den andra hälften behåller vi för att klara driften av fastigheten.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!