HĂ€r finns flest pizzerior per capita

Det finns de som pÄstÄr att Vimmerby Àr en stad med pizzerior i varje hörn. Det kanske Àr en överdrift, men Vimmerby Tidning har undersökt vilken grad av sanning som faktiskt ligger bakom pÄstÄendet.

Undersökningen gjordes med utgÄngspunkt i tesen att Vimmerby Àr en ovanligt pizzeriatÀt stad.

Undersökningen gjordes med utgÄngspunkt i tesen att Vimmerby Àr en ovanligt pizzeriatÀt stad.

Foto: Vilda Engström

Vimmerby/Hultsfred/VĂ€stervik2023-03-19 18:00

Vesuvio, kebabpizza eller kanske Hawaii? NÀr pizzasuget slÄr till har Vimmerbyborna mÄnga restauranger att vÀlja mellan. Enligt snacket pÄ stan verkar staden till och med vara ovanligt pizzeriatÀt trots sin storlek. Vimmerby Tidning har gÄtt till botten med om det verkligen stÀmmer.

I en högst ovetenskaplig undersökning samlade vi redaktionen för att lista alla pizzarestauranger som finns i stan. Genom att slÄ vÄra kloka huvuden ihop och Àven konsultera Google kunde vi sammanstÀlla en lista över de restauranger i tÀtorten Vimmerby som har flera olika pizzor pÄ menyn, och dessutom erbjuder take away. De kriterierna blev grunden i urvalet, och de gÄr vÀl i linje med Svenska Akademiens ordlistas definition av begreppet pizzeria: "restaurang dÀr pizza serveras". Detta innebÀr att vissa restauranger som rÀknats med Àven serverar annan mat.

VÄr sammanstÀllning visar att det finns tolv pizzastÀllen i Vimmerby som lever upp till dessa kriterier, om man Àven rÀknar med de som hittills bara haft öppet under sommaren. Pizzeriorna i de mindre tÀtorterna i kommunen har i det hÀr fallet inte rÀknats med.

I slutet av 2020 hade tÀtorten Vimmerby 8 231 invÄnare, enligt statistik frÄn SCB. Följande berÀkningar utgÄr frÄn den siffran, Àven om antalet invÄnare kan ha Àndrats nÄgot under Ären som gÄtt sedan statistiken presenterades.

Om vi dividerar antalet pizzerior med antalet invÄnare borde vi fÄ fram hur mÄnga pizzerior per capita, alltsÄ per invÄnare, som Vimmerby faktiskt har. Avrundat ger det ett resultat pÄ 0,0015 pizzerior per capita. För att göra de hÀr siffrorna lite mer greppbara kan vi sÀga sÄhÀr: PÄ varje pizzastÀlle i Vimmerby gÄr det cirka 686 personer.

För att fÄ perspektiv har vi gjort samma berÀkningar för centralorterna Hultsfred och VÀstervik.

I slutet av 2020 hade tÀtorten Hultsfred 5 675 invÄnare, och enligt redaktionens berÀkningar finns det idag fem pizzastÀllen dÀr. Avrundat ger det 0,0009 pizzerior per capita, vilket betyder att det pÄ varje pizzeria gÄr 1135 personer. AlltsÄ Àr det betydligt glesare med pizzerior i Hultsfred Àn i Vimmerby.

Enligt en koll pÄ internet och en avstÀmning med redaktionen pÄ VÀsterviks-Tidningen finns det 14 pizzasstÀllen i VÀstervik som lever upp till kriterierna, och under slutet av 2020 hade tÀtorten VÀstervik 21 472 invÄnare. Det ger ett resultat pÄ 0,0007 pizzerior per capita. PÄ varje pizzeria gÄr det alltsÄ cirka 1 534 invÄnare, vilket Àr fler Àn dubbelt sÄ mÄnga som i Vimmerby.

Med facit i hand kan vi alltsĂ„ konstatera att tesen stĂ€mmer – Vimmerby Ă€r en ordentligt pizzatĂ€t smĂ„stad. Åtminstone i jĂ€mförelse med Hultsfred och VĂ€stervik.

En jÀmförelse mellan centralorterna Vimmerby, VÀstervik och Hultsfred visar att Vimmerby har flest pizzerior i relation till antal invÄnare.
En jÀmförelse mellan centralorterna Vimmerby, VÀstervik och Hultsfred visar att Vimmerby har flest pizzerior i relation till antal invÄnare.
Alla pizzastÀllen

Vimmerby: Vimmerbys Pizzeria & Grill, Pizzeria Piri Piri, Pizzeria Palma, Mammas Pizzeria, Restaurang Monte Carlo, Lovisas Pizzeria (sommarsÀsongen), Shalom Pizzeria, Canadian Pizza (premiÀr 1 april), Kharma, Nossens camping (under sommarsÀsongen 2022), Guldkant, Mr Burger

Hultsfred: Kungen, Tre kronor, Venezia, Milano, Palace Hotell

VÀstervik: Rubinen, Alléns pizzeria, Adriatik, Acapulco, Victoria, Viking, Torino, Campino, Topolino (sommaren), Smak, Mocca Deli, Brödernas, Guldkant, Lilla krogen

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!