Hundratals Vimmerbybarn ekonomiskt utsatta

Nya siffror från Kronofogdemyndigheten visar att drygt 4 000 barn i Kalmar län lever i en familj med skulder hos Kronofogden. I Vimmerby är det 8,2 procent av barnen, i Hultsfred 12 procent.

Många barn lever ekonomiskt utsatt då minst en förälder har skulder hos Kronofogdemyndigheten.

Många barn lever ekonomiskt utsatt då minst en förälder har skulder hos Kronofogdemyndigheten.

Foto: Dennis Petersson

Vimmerby/Hultsfred2019-06-27 08:00

253 av Vimmerby kommuns 3 098 barn lever i ekonomisk utsatthet, enligt statistiken. I Hultsfred handlar det om 342 av 2 842 barn. Anneli Johansson, enhetschef arbete- och försörjning i Vimmerby kommun, säger att kommunen inte registrerar sådan information.

– Det är något som frågas i utredning om försörjningsstöd. Men det är inte säkert att man söker försörjningsstöd för man har skulder hos kronofogden. Vi har inte upplevt någon ökning hos barnfamiljer, säger hon.

Kan kommunen hjälpa barnen?

– Barnsperspektivet ska alltid tas i beaktning hos kommunen. För att vi ska kunna hjälpa måste de vara aktuella under försörjningsstöd, där tittar man på familjens behov.

Är detta höga siffror?

– Man ser överlag att det är lättare att hamna i skuld idag. Oavsett hur många procent det är, är det tragiskt när en familj hamnar i ekonomiskt trångomål och det hamnar hos Kronofogdemyndigheten. Många skulle kunna få hjälp att tidigare ordna upp sin ekonomi och hur man ska hantera det, istället för det går till kronofogden, säger hon.

Om en förälder känner att det går att fel håll ekonomiskt, kan man kontakta kommunen för att få hjälp, enligt Johansson.

– Absolut. Vi har budget- och skuldsanering där man kan få hjälp med sin ekonomiska situation. Vem som helst kan hamna i ekonomisk knipa, säger hon.

Någon lägre skuldgräns finns inte för att söka råd.

– Man kan bara ha en rådgivning. Man ska inte vara rädd för att ta kontakt, säger Anneli Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!