Ingen Itsam-filial i Vimmerby

Itsam är inte villigt att hyra lokaler för en satellit i Vimmerby så länge hyran för lokalerna som ska lämnas i Kisa hänger kvar. Samtidigt ska Vimmerby utreda hur kommunens medlemskap påverkas om Kinda lämnar Itsam.

28 augusti 2019 15:43

På onsdagen beslutade direktionen som väntat att Itsam flyttar till Linköping. Voteringen slutade 4–2 för flytten. Bara Vimmerby och Kinda röstade emot.

Ingela Nilsson Nachtweij (C) hade förhoppningen om en satellit, eller en filial, i Vimmerby kommun.

– Vimmerby ligger längst söderut och är största medlemmen i Itsam. Flera anställda bor i området. Flytten till Linköping innebär en klar försämring av deras arbetsmiljö, men också en försämring för Vimmerbys kommun utan en satellitavdelning på plats i kommunen, säger hon.

Kommunen har erbjudit Itsam att hyra tolv kontor i centralförrådet på trekanten för 300 000 kronor om året.

Men det är inte aktuellt i nuläget.

– Det finns inget sånt beslut. Däremot ingår det i flyttbeslutet att personal ska finnas i kommunerna och det finns olika former för det. Personalen som bor i söder ska inte behöva pendla till linköping varje dag utan utgå från Kisa, men så länge vi betalar hyra för lokalerna i Kisa kan vi inte gå in i ett tredje hyresavtal, men på sikt är Vimmerby en logisk ort för en södra utpost, säger förbundsdirektören Mattias Robertsson-Bly.

Samtidigt överväger Kinda kommun att lämna förbundet på grund av flytten från Kisa.

– Vi kommer att utreda hur ett sånt utträde kan påverka Vimmerbys situation och hur vi kan möta det. Ett utträde är inte aktuellt nu, men skulle kunna bli det, säger Ingela Nilsson Nachtweij.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jimmy Karlsson

Ämnen du kan följa