"Mazze" till Guldbaggefinal

Från början var 47 filmer nominerade i kategorin Guldbaggens publikpris. Förra veckan blev de tio, och alldeles nyss presenterades de tre finalisterna. Och den sanslösa framgångssagan fortsätter för filmaren Matz Eklund från Björksebo och hans dokumentär om Larz-Kristerz.

Filmaren Matz Eklund från Björksebo blev på onsdagsförmiddagen klar för final i kategorin Guldbaggens publikpris.

Filmaren Matz Eklund från Björksebo blev på onsdagsförmiddagen klar för final i kategorin Guldbaggens publikpris.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2019-01-16 11:01

Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Svenska Filminstitutet. Guldbaggens publikpris, även kallat svenska folkets filmpris för bästa svenska film, utses av Aftonbladets läsare.

Totalt var det 47 filmer som nominerades och som Aftonbladets läsare nu har röstat på under en månads tid. Första gallringen skedde förra veckan då de 47 filmerna blev tio.

På onsdagsförmiddagen presenterades de tre finalisterna, de tre filmer som har fått flest röster.

Och den makalösa lokala framgångssagan fortsätter. För tillsammans med filmerna "Tårtgeneralen" och "Den blomstertid nu kommer" är Matz Eklund, filmare från Björksebo mellan Vimmerby och Vena, vidare till final med sin dokumentär om dansbandet Larz-Kristerz, "Vill du dansa", bekräftar Andreas Hansson på Aftonbladets nöjesredaktion.

Till finalen gick exempelvis inte filmer som "Unga Astrid" och "Ted - för kärlekens skull".

– Det borde inte kunna gå och jag fattar det knappt. Det känns helt overkligt, men sanslöst kul, säger en överlycklig Matz Eklund sekunder efter han nåddes av beskedet.

– Jag var supernöjd med topp tio, men det här… Att synas i samma sammanhang som de andra filmerna känns sjukt. Jag är överväldigad och vet inte vad jag ska säga.

Nu inleds en ny omröstning mellan de tre kvarvarande filmerna. Den som får flest röster presenteras på den stora galan från Cirkus i Stockholm och som sänds i SVT 28 januari.

– Det här är en dröm, det känns fullständigt osannolikt och jag är i chock, säger Matz Eklund som nu har ett par nervösa veckor framför sig innan han glider i fracken och gör entré på Cirkus.

– Det ska bli jäkligt spännande. Men redan det här är en ren bonus. Men visst, om det inte sker nu så ska jag nog ha en sån där bagge någon gång, skrattar han.

Vad betyder en sådan här framgång för framtiden?

– Massor, så klart. På något sätt skapar man sig ju ett litet namn och har lättare att få ingångar. Redan när det stod klart att jag blivit topp tio märkte jag att det skrevs mycket mer och att telefonsamtalen blev fler.. Jag för diskussioner med några olika aktörer om framtida produktioner, berättar Matz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!