Kampradstiftelsens stöd till Vimmerby

Kommunens projekt för att minska effekten av Covid 19 hos äldre och i näringslivet är en av tre kommuner som får dela på tio miljoner kronor från Familjen Kamprads stiftelse.

Vimmerby kommuns projekt för att underlätta för äldre och för att stötta det lokala näringslivet  i coronakrisen får stöd från Familjen Kamprads stiftelse. På bilden Ingvar Kamprad som grundade Ikea.

Vimmerby kommuns projekt för att underlätta för äldre och för att stötta det lokala näringslivet i coronakrisen får stöd från Familjen Kamprads stiftelse. På bilden Ingvar Kamprad som grundade Ikea.

Foto: Arkiv. Elin Elmström / TT-Bild

Vimmerby kommun2020-04-06 15:40

– De tio miljonerna är för hela projektet och Vimmerby är en av tre kommuner i Småland som kommer få ta del av pengarna. Exakt vad som ska göras återkommer vi om när vi vet mer, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C).

Projektet Vimmerby Tillsammans drivs av Företagarna Vimmerby, Vimmerby handel, Vimmerby Fastighetsklubb, Vimmerby Turistbyrå och Vimmerby kommun. Utöver entreprenörskap och att bryta äldres isolering i krisen omfattar det även utbildning till de som permitteras.

Är det ovanligt att en kommun får ta del av pengar utifrån på det här viset?

– Ja, men det är ett tecken på att det är en unik situation som råder och det är extra kul att vårt arbete med Vimmerby Tillsammans uppmärksammas.

Lena Fritzén, verkställande ledamot av Familjen Kamprads stiftelse:

Hur föll valet på Vimmerby?

– Vi ville uppmärksamma den process som påbörjats med Vimmerby Tillsammans eftersom vi tyckte det var intressant och kan bli en förebild för andra orter. Vilka två andra orter i Småland som ska ingå i projektet är inte klart än, men det kommer bli en i varje län.

Vad ska pengarna gå till?

– Vi vill i någon mening se åtgärder som kan lindra isolering för äldre, men även backa upp entreprenörskap inom det området. Det är mycket upp till kommunerna att komma med förslag.

– Tanken är att vi inte ska vara så byråkratiska i arbetet utan vara snabba och konstruktiva i Ingvar Kamprads anda.

Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!