På onsdagen blev KLT:s (Kalmar Länstrafik) upphandling av serviceresor, närtrafik och skolskjuts för de kommande sex åren klar. I den fanns krav på fossilfria fordon, vilket gör att samarbetspartnern Hagelsrums Biogas AB nu på riktigt kan trycka på startknappen.

Företaget kommer bygga fyra bioagasmackar – en vardera i Vimmerby, Hultsfred, Målilla och Högsby. Dessa ska stå klara till det kommande årsskiftet.

Bolagets ägare, Åke Birgersson, ser KLT:s besked som lite av ett startskott.

– För oss blir det nu ett mer skarpt läge. De avsiktsförklaringar vi har träffat med kommunerna samt KLT:s besked gör att vi har en nödvändig grundvolym. Jag är väldigt glad över kommunernas engagemang och att KLT verkligen har tagit rollen som drivande i länet. Det känns rimligt att det allmänna finns med i en sådan här satsning för att hantera risker och säkra en grund, säger han.

– Man kan säga att vi går in i en ny fas, en genomförandefas där vi bland annat ska göra upphandlingar med våra leverantörer av den utrustning vi behöver, berättar Åke Birgersson.

Från produktionsanläggningen kommer gasen skickas via en överföringsledning till macken i Målilla, som kommer fungera som moderanläggning till de övriga.

Macken i Hultsfred kommer sannolikt placeras i området kring Willys och i Vimmerby är det området intill återvinningsstationen vid Västra Tullen som är förstahandsvalet just nu.