Åtgärden är en del i en överenskommelse som togs på alliansmötet i söndags kväll, dels för att visa allvaret i situationen, dels för att det finns ett starkt tryck från tjänstemannaleden. Det bekräftar en källa med insyn i den allvarliga situationen i stadshuset i Vimmerby.

Vid söndagens möte deltog ett flertal politiker från de tre allianspartierna C, M och KD. Där kom man bland annat fram till att kommunstyrelsens ordförande för närvarande inte ska arbeta från stadshuset på två veckor på grund av de rådande arbetsmiljöproblemen och det ifrågasatta politiska ledarskapet.

Ingen av de tjänstemän och politiker vi talat med vill vare sig bekräfta eller dementera uppgifterna. Personalchefen och t.f. kommunchef Marie Halldén hänvisar frågan vidare.

–  Det är politikens sak att kommentera, skriver hon i ett mejl.

Men inte heller någon av de ledande politikerna vill säga något om var Ingela Nilsson Nachtweij arbetar.

– Det har jag ingen kommentar till, sade Marie Nicholson (M) på tisdagen i samband med en kort intervju om varför moderaterna ställde in sitt inplanerade gruppmöte senare samma kväll.

Oppositionsrådet Helen Nilsson (S) vill heller inte kommentera uppgifterna.

– Det har jag ingen kommentar till.

Samma inställning har Gudrun Brunegård (KD), som i sin roll som vice ordförande i kommunfullmäktige har arbetsmiljöansvar tills ordförande Leif Larsson (C) kommer tillbaka från sin utlandsvistelse.

– Jag kan inte uttala mig om det här.

Ingela Nilsson Nachtweij vill vare sig bekräfta eller dementera.

– Jag har inga kommentarer i dagsläget. Men jag kan säga en sak och det är att jag arbetar för fullt.

Men du jobbar inte från din arbetsplats i stadshuset?

– Jag är hemma och äter lunch. Det finns inget fattat beslut om det här och jag kan inte säga mer än att jag jobbar. Jag har lagt ifrån mig en del av mina arbetsuppgifter för att kunna fokusera på åtgärdsplanen. 

Kommundirektören Carolina Leijonram är sjukskriven på grund av arbetsmiljöproblem. Hur länge vill varken Marie Halldén eller Gudrun Brunegård säga.

– Det är ett personärende med sekretess. Men som jag förstått  kommer hon att vara borta tills hon känner att hon kan komma tillbaka till en trygg arbetssituation, och det jobbar vi intensivt med. Det är klart att det här påverkar den kommunala organisationen, men jag är övertygad om att vi kommer till en lösning, säger Gudrun Brunegård.