Kommundirektören sjukskriven

Kommundirektören Carolina Leijonram är sjukskriven på grund av arbetsmiljöproblemen i stadshuset.

Foto: JK

Vimmerby2019-09-04 16:08

Det bekräftar oppositionsrådet Helen Nilsson (S) nu på eftermiddagen.

– Ja, jag har fått ett mail från henne där hon skriver att hon stannar hemma på grund av den rådande arbetsmiljön, säger Helen Nilsson.

Kommunledningen i Vimmerby har brottats med arbetsmiljöproblem en tid. Det var Dagens Vimmerby först att berätta om.

Oppositionsrådet Helen Nilsson (S) beskriver en situation som förvärrats på senare tid.

– Vi har ett arbetsmiljöproblem i stadshuset och det har eskalerat efter sommaren. Det handlar om brister i styrning och ledning och det ligger hos politiken, inte i tjänstemannaorganisationen, säger hon.

Så sent som förra veckan kallade kommunstyrelsens ordförande Ingela Nilsson Nachtweij (C) fem toppolitiker och kommunens två högsta chefer till ett möte om arbetsmiljöproblemen.

– Jag fick signaler om att det var oroligt bland personalen på grund av otydliga roller mellan politiken och tjänstemännen, säger hon.

På mötet deltog förutom hon själv även t.f andre vice ordförande i kommunstyrelsen Niklas Gustafsson (M), Ola Gustafsson (KD), Helen Nilsson (S) och Leif Larsson (C) som i egenskap av ordförande i fullmäktige har det yttersta politiska ansvaret för arbetsmiljön i kommunen.

De två högsta cheferna på tjänstemannasidan, kommundirektören Carolina Leijonram och personalchefen Marie Halldén deltog också i mötet som varade i en och en halv timma.

– Det var ett bra och konstruktivt möte och vi tar alla allvarligt på situationen. Vi har jobbat fram en grund till en handlingsplan för hur vi ska komma vidare så att arbetet fungerar bättre, säger Ingela Nilsson Nachtweij.

Hon medger att det varit motsättningar mellan den politiska ledningen och ledande tjänstemän.

– Jag har säkert gjort fel under det här första halvåret och gått förbi någon. Vi är många nya och då kan det bli krockar, men jag räknar med att vi kan reda ut det tillsammans, säger Ingela Nilsson Nachtweij.

Helen Nilsson är försiktig med ytterligare kommentarer till situationen.

– Det här gagnar ingen och riskerar att skada kommunen. Det är i första hand majoritetens ansvar att reda ut situationen. Går man bara från ord till handling kan den handlingsplan som satts upp fungera, men det behöver ske snabbt, säger hon.

Vi har sökt Carolina Leijonram och personalchefen, och just nu, t.f kommunchefen Marie Halldén för en kommentar, utan att lyckas.

– Det känns bra, tycker Helene Nilsson (S) det visar att vi betonar allas lika värde.
– Det känns bra, tycker Helene Nilsson (S) det visar att vi betonar allas lika värde.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!