Konferens uppmärksammade 30-årig konvention

Siffror från BRIS visar att en tredjedel av länets kommuner saknar strategi för implementering av barnkonventionen. Vimmerby tillhör inte den tredjedelen. Under onsdagen arrangerades en barnkonventionskonferens för femte året i rad.

"Tidigare år har det varit med övergripande om barnkonventionen men i år är det mer konkret om barns hälsa och med psykisk hälsa i fokus." säger Anders Degerman.

"Tidigare år har det varit med övergripande om barnkonventionen men i år är det mer konkret om barns hälsa och med psykisk hälsa i fokus." säger Anders Degerman.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby kommun2019-11-20 17:30

Onsdagen den 20 november är barnkonventionens dag. I år är det 30 år sedan den trädde i kraft. 

 BRIS har gjort en kartläggning över landets kommuner för att ta reda på om kommunerna har någon strategi för att implementera barnkonventionen när den blir lag den 1 januari 2020. 

I Kalmar län svarade 10 av 12 kommuner. Sex kommuner svarade ja på frågan om huruvida man implementerat en strategi. 

Vimmerby kommun tillhör de ja-sägande kommunerna. Enligt Anders Degerman, folkhälsosamordnare på Vimmerby kommun, har man arbetat med barnkonventionen under många år i kommunen:

– Vår första policy togs 2008. Vi har jobbat kontinuerligt under många år men det finns mer att göra. Vi ökar tempot nu när barnkonventionen blir lag. 

På onsdagen hölls en barnkonventionskonferens som Vimmerby kommun tillsammans med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Rädda barnen, Region Kalmar län, Länsstyrelsen och kommunförbundet Kalmar län arrangerade. 

Konferensen hade 100 deltagare från hela länet men några barn eller ungdomar syntes inte till.

Borde inte barn och ungdomar finnas med på en konferens om barnkonventionen?

– Den frågan får vi varje år. Men nej, de ska inte vara här. Det här är till för vuxna för att diskutera vad vi kan göra och vilka verktyg vi kan använda.

– Barnen kommer att delta i eftermiddag när vi firar barnkonventionen, säger Anders Degerman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!