– Vi har haft vägarna förbi Vimmerby förut och tycker att det är en trevlig stad, berättar Jonas Axelson som för ett tag sedan kort besökte Vimmerby.

– Vår familj och fruns sons familj stannade till för att äta. Barnen var hungrig så det var lite bråttom. Vi såg att det satt en skylt om p-skiva men det är något som vi aldrig behövt använda förut så vi hade ingen liggandes i bilen. Det stod heller ingenting om vart man kunde få tag på en så jag sa till de andra att det nog var ok.

Men när de kom tillbaka ut fanns det lappar satta under vindrutetorkarna.

– Båda bilarna hade fått böter. Jag blev så arg. Det hade varit så enkelt om det bara stod en skylt "Här och här går det att hämta p-skivor". Jag tycker att det är osmart av kommunen eftersom det bara resulterar i att det blir svårt för turister som spontanstannar. Det finns städer där det finns problem och bötfällning behövs men här var det gles trafik och gott om platser att ställa sig. Det känns verkligen inte som ett bra sätt att locka turister på och själv kände jag att jag i framtiden inte stannar till i Vimmerby.

Frustrationen fick honom att skicka iväg ett mejl till kommunen.

– Jag fick till svar att det var mitt ansvar som bilist att ha koll på regelverket och att jag kunde ha hämtat p-skiva på turistbyrån eller skrivit en lapp med tiden jag ställde dit bilen. Visst är det mitt ansvar men jag tycker att det borde vara i kommunens intresse att göra det enklare och tydligare för turister så att det slipper bli problem.

Trafikingenjör Maria Åkerö på Vimmerby kommuns gatukontor menar att de tidigare märkt av att turister tycker att det är krångligt att parkera men att det inte finns planer på att sätta upp förklarande skyltar.

– Det händer. Men det är oftare Vimmerbybor som missar p-skiva än turister. Vi har inga planer på att sätta upp skyltar men det finns även gratis p-skivor som delas ut nere vid parkeringen Blåbäret vid Kyrkogårdsgatan.

Vad ska man göra som turist i Vimmerby om man inte har p-skiva?

– Man kan sätta en lapp i rutan med klockslag när man ankom.

Varför anser ni att p-skivan behövs?

– Detta var ett beslut som togs 2016 för att få mer rotation på fordonen och att det skulle vara lättare att hitta parkering.