Kristina rÀddade sin mans liv

Kristina AlsĂ©r sĂ„g sin man Janne falla ihop livlös, drabbad av plötsligt hjĂ€rtstopp. Mitt i paniken lyckades hon larma och sĂ€tta igĂ„ng hjĂ€rt-lungrĂ€ddning. Janne överlevde, tack vare en fungerande kedja nĂ€r minuter rĂ€knas. Idag fĂ„r Kristina priset Ӂrets hjĂ€rtlungrĂ€ddare 2018” i KungstrĂ€dgĂ„rden.”Jag började grĂ„ta nĂ€r jag fick veta det hĂ€r. Alla som gör nĂ„got Ă€r hjĂ€ltar”, sĂ€ger Kristina AlsĂ©r.

"Jag hoppas att fler vĂ„gar göra en insats", sĂ€ger Kristina AlsĂ©r, som rĂ€ddade livet pĂ„ sin man Janne nĂ€r han fick plötsligt hjĂ€rtstopp. Idag fĂ„r Kristina utmĂ€rkelsen "Årets hjĂ€rt-lungrĂ€ddare" i Stockholm.

"Jag hoppas att fler vĂ„gar göra en insats", sĂ€ger Kristina AlsĂ©r, som rĂ€ddade livet pĂ„ sin man Janne nĂ€r han fick plötsligt hjĂ€rtstopp. Idag fĂ„r Kristina utmĂ€rkelsen "Årets hjĂ€rt-lungrĂ€ddare" i Stockholm.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Locknevi2018-10-13 07:00

Kristina AlsĂ©r rĂ€ddade sin man. Stort och dramatiskt. Att hon nu utses till Årets hjĂ€rt-lungrĂ€ddare av Riksförbundet HjĂ€rtLung har hon lite svĂ„rt att ta till sig.

– Jag Ă€r rörd och tagen. Jag gjorde min medmĂ€nskliga plikt. Att det handlade om Janne kan ha gjort det lĂ€ttare – eller svĂ„rare, jag vet inte.

Hon sÀger att det Àr viktigt att prata om det vi inte gÀrna pratar om. Att "det hÀnder inte mig" Àr en falsk illusion.

– Det hĂ€nder hela tiden. Det kan gĂ„ snabbt frĂ„n mys i soffan till att man nĂ€stan inte finns.

Det har gÄtt drygt ett Är sedan den dÀr dagen döden hÀlsade pÄ hos Kristina och Janne Alsér. De hade lÀmnat hemmet i Locknevi för nÄgra dagar i lÀgenheten i Stockholm. Morgonen den 25 augusti gav sig Janne ut för att handla.

PÄ vÀg ner för de fyra trapporna drabbas han av plötsligt hjÀrtstopp.

Att Janne lyckades ta sig upp till lÀgenheten begriper ingen. Hade han inte gjort det hade han blivit liggande i trappuppgÄngen. Att Kristina just den hÀr gÄngen inte lÄst dörren, som hon alltid gör, ren lycka.

– Jag pratade med vĂ„r dotter i telefon nĂ€r jag hörde att han tog i dörren. Han fick upp den. Vi hann fĂ„ ögonkontakt, jag sĂ„g förtvivlan i blicken innan han trillade framĂ„tstupa i trapphuset, sĂ€ger Kristina.

Allt dÀrefter Àr sekunder och minuter. Kaos och ett under av effektivitet.

– Jag vet inte varifrĂ„n jag fick kraft att vĂ€nda honom. NĂ€r jag tryckt av Marie och ringt 112 satte jag pĂ„ högtalartelefonen.

SOS-operatören lotsade henne genom hjÀrt-lungrÀddning i vÀntan pÄ ambulans. Marie, som parallellt ringt 112, rapporterade via sms nÀr ambulansen borde vara pÄ plats.

Det tog exakt sju minuter för ambulansen att komma. Under de minuterna hann Kristina ge 800 kraftiga kompressioner i rÀtt takt, förbanna att ingen i trapphuset var hemma, och skrika "dö inte!" dö inte!"

Men just dÄ var Janne död. Hon fick ingen reaktion. Inga livstecken.

– Mitt i allt var jag tvungen att lĂ€mna honom för att springa ner och stĂ€lla upp dörren, sĂ„ att ambulanspersonalen skulle ta sig in nĂ€r de kom. Det var Janne som fixat dörrstopp. Utan det vet jag inte vad jag gjort. Nu kunde jag rusa ner och upp igen pĂ„ 45 sekunder.

Ambulanspersonalen tog över med defibrillering, syrgas och adrenalin.

– Först under ambulansfĂ€rden de fick igĂ„ng honom igen. Han var helt borta i 15 minuter.

TvÄ minuter till Sankt Görans sjukhus. LÄnga timmar av ovisshet.

– Första natten pĂ„ sjukhuset nĂ€r jag inte visste om Janne skulle vakna eller hur han skulle vara nĂ€r vaknade snurrade tankarna. Det Ă€r oerhört lĂ€tt att belasta sig sjĂ€lv. ”Tryckte jag tillrĂ€ckligt hĂ„rt?”

Det hĂ€r Ă€r en del i ”solskenshistorien” hon gĂ€rna vill lyfta lite extra.

– Det handlar inte om att lyckas eller misslyckas. Alla som över huvud taget gör nĂ„got Ă€r hjĂ€ltar, oavsett utgĂ„ngen. Det kan finnas mĂ„nga orsaker till att det inte gĂ„r vĂ€gen, men det Ă€r alltid bĂ€ttre att göra nĂ„got, Ă€n att vara sĂ„ rĂ€dd för att göra fel att man blir handfallen. Första steget att vĂ„ga Ă€r kunskap i HLR.

Efter bara en dryg veckas sjukhusvĂ„rd var Janne mirakulöst helt Ă„terstĂ€lld. Han Ă€r lyckligt lottad. Av de som Ă„rligen drabbas av hjĂ€rtstopp i Sverige Ă€r det bara en liten andel som överlever och bland dem Ă€r bestĂ„ende hjĂ€rnskador vanliga. I Janne AlsĂ©rs journal stĂ„r det att han â€Ă¶verlevt hjĂ€rtstopp tack vare adekvat HLR”. Det Ă€r Kristinas förtjĂ€nst att Janne lever och klarat sig helt utan komplikationer.

Kristina sÀger att det var en kombination av att hon hade kunskaper om HLR i ryggmÀrgen och ledsagningen som gjorde henne trygg. De har ordnat HLR-kurs med drygt 120 deltagare i Vimmerby.

– Visionen Ă€r ett hjĂ€rtsĂ€krat SmĂ„land, att fler har HLR-kunskaper sĂ„ man vĂ„gar ingripa om nĂ„got hĂ€nder, att fler skaffar hjĂ€rtstartare och ocksĂ„ registrerar dem. Den hĂ€r utmĂ€rkelsen Ă€r förstĂ„s en kick att fortsĂ€tta det arbetet. Det kĂ€nns ocksĂ„ fint att vĂ„rt arbete tangerar HjĂ€rtLungs kampanj HjĂ€rtsĂ€kra din ort, vi brinner för samma sak.

Priset delas ut i KungstrÀdgÄrden i Stockholm idag, lördag.

Plötsligt hjÀrtstopp

Omkring 5 500 mĂ€nniskor drabbas av plötsligt hjĂ€rtstopp utanför sjukhus varje Ă„r. Cirka 600 överlever. Om hjĂ€rtlungrĂ€ddning pĂ„börjas inom en minut och hjĂ€rtstartare ansluts inom tre minuter skulle 70 procent av alla med hjĂ€rtstopp kunna rĂ€ddas. Tiden till att nĂ„gon pĂ„börjar kompressioner och tiden till första el-stöt frĂ„n hjĂ€rtstartare Ă€r avgörande för överlevnad. Priset "Årets hjĂ€rt-lungrĂ€ddare" delas ut för Ă„ttonde Ă„ret och Ă€r instiftat av Riksförbundet HjĂ€rtLung, Svenska rĂ„det för hjĂ€rt-lungrĂ€ddning och Stiftelsen för hjĂ€rt-lungrĂ€ddning i Sverige för att öka kunskapen om HLR.

LÀs mer om kampanjen "HjÀrtsÀkra din ort" pÄ https://www.hjart-lung.se/projekt/hjartsakra-din-ort/

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!