Lagen öppnar för lokal el igen

En lättnad i lagen om offentlig upphandling, LOU, öppnar för kommunen att åter köpa el av det egna elbolaget Vimmerby Energi- och Miljö AB när det nuvarande avtalet går ut.

Kommunen kan snart köpa sin el via Vemab igen.

Kommunen kan snart köpa sin el via Vemab igen.

Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Vimmerby2018-11-11 12:00

– Det innebär att Vemab ska sköta upphandlingen åt kommunen. Då ökar volymerna och det ger säkert också ett bättre pris, säger samhållsbyggnadschefen Miklos Hathazi.

Kommunstyrelsen har lagt fram ett förslag till fullmäktige om en ny elpolicy. Den innebär att kommunkoncernen bildar en inköpsgrupp som består av kommundirektören, ekonomichefen samt VD:arna för energibolaget och bostadsbolaget. Utifrån ett övergripande ramverk ska de se till att elleveransen är säkrad, att energin är förnyelsebar och att kostnaden är stabil över tid.

Sedan en handfull år tillbaka har LOU tvingat kommunen att ta in anbud på öppna marknaden vid elupphandling och det egna energibolaget har lämnat anbud på lika villkor som alla andra. Första gången kommunen antog en annan leverantör än Vemab ledde det till en del debatt. Då var det ett danskägt bolag som fick leveransen. I det nuvarande avtalet är det Bixia, som ägs av Tekniska verken i linköping som levererar el till kommunen.

När det avtalet går ut i mars nästa år är det meningen att Vemab ska handla upp också för både kommunen och Vimarhem när man handlar upp den el man sen säljer vidare till sina kunder.

– Vemab handlar upp största delen av den el man säljer och då ingår kommunens volym också i det. jag ser inga problem i det, säger Miklos Hathazi.

Kommunen förbrukar ungefär 6 800 MWh på ett år. Det kostar nu cirka 6,1 miljoner.

Vi har även sökt Vemabs vd Torbjörn Swahn.

"Det känns bra och gör att vinster stannar inom koncernen" tycker kommunens samhällsbyggnadschef Miklos Hathazi.
"Det känns bra och gör att vinster stannar inom koncernen" tycker kommunens samhällsbyggnadschef Miklos Hathazi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!