Lägger ner ett av fyra sågverk

Under måndagen kom beskedet att Bergs Timber omstrukturerar och lägger ner ett av sina fyra sågverk i Småland. Verksamheten i Vimmerby och Mörlunda blir dock kvar och ska utvecklas ytterligare.

Peter Nilsson är vd för Bergs Timber som väljer att omstrukturera och lägga ner ett av sina fyra sågverk.

Peter Nilsson är vd för Bergs Timber som väljer att omstrukturera och lägga ner ett av sina fyra sågverk.

Foto: Olof Carlson

Vimmerby kommun2020-03-30 14:46

Peter Nilsson är vd och koncernchef för Bergs Timber som har sitt huvudkontor i Vimmerby. Han förklarar att beslutet att omstrukturera inte är en direkt följd av coronakrisen.

– Vi har gjort en strategisk översyn av verksamheten och kommit fram till att det inte går att jobba vidare med fyra anläggningar om vi ska skapa förutsättningar för långsiktig lönsamhet. Därför väljer vi att avveckla sågverket i Gransjö (Emmaboda kommun) och istället fokusera helt på anläggningarna i Vimmerby, Mörlunda och Orrefors, säger Peter Nilsson.

45 medarbetare berörs av nedläggningen i Gransjö, men Bergs Timber har som mål att satsa vidare på sina tre övriga sågverk i Småland.

– På sikt ska vi kunna komma upp i samma volymer sågat virke som vi hade på de fyra anläggningarna tidigare när vi går över på tre i framtiden. Det innebär att det kommer att behövas satsningar och investeringar på både sågverken i Vimmerby och Mörlunda framöver, säger Peter Nilsson som dock flaggar för att det rådande ekonomiska läget kommer att bromsa takten.

– Den pågående krisen kommer att leda till att beslut om nya investeringar fördröjs och man kan inte utesluta att kortsiktiga neddragningar blir aktuella framöver, säger han.

Bergs Timber har även valt att skjuta upp sin bolagsstämma och se över nivån på aktieutdelning.

– Stämman får vänta och den föreslagna aktieutdelningen på 14 miljoner kronor likaså, säger Peter Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!