Lek inte med elden – det kan ta fyr

Var försiktig med grillandet i helgen och släng för allt i världen inga fimpar i skog och mark. Just nu är nämligen risken för både gräs- och skogsbränder ovanligt hög.

20 april 2019 20:17

Solen har strålat över alla helgfirare. Långfredagen inte minst. Termometern klättrade upp mot 20 grader på många håll i Östergötland och Småland. Allra varmast var det i östgötska Kvarn, där uppmättes årets hittills högsta temperatur – 21, 6 grader. En helt okey temperatur även för en dag mitt i sommaren, faktiskt. SMHI flaggar också för att rekordet i Kvarn kanske kan slås av någon annan ort i landet under påskafton. Skulle rekordet utebli utlovar SMHI ändå fortsatt sol och 21 plusgrader i Vimmerby också på påskdagen.

Men sol och värme i alla ära, det var ett tag sedan det regnade. Alltför länge. Tillsammans med inte alltför imponerande snömängder under vintern så betyder det uteblivet regn att det är torrt i markerna. Det torra fjolårsgräset är som fnöske och är man det minsta oförsiktig med eld så kan det sluta med brand.

Det säger Magnus Svahn, räddningschef i beredskap i Vimmerby kommun.

Under alla de 30 år som Magnus Svahn har varit i tjänst så har det aldrig varit så torrt som nu, säger han. SMHI gick också ut med dubbla varningar för området häromdagen. Det innebär att man varnar både för risken för gräsbrand och för risken för skogsbrand.

På räddningstjänsten har man ännu inte förberett något utöver det vanliga med tanke på risken för brand i skog och mark.

– Men det är klart att håller torkan i får vi kanske så småningom se över bemanningen, säger Magnus Svahn

Än så länge är det inget eldningsförbud utfärdat, men Magnus Svahn ser det inte som otroligt att ett sådant kan komma om det inte regnar ganska snart. Det är kommunen som i så fall utfärdar ett sådant förbud. Ibland i samråd med länsstyrelsen.

På SMHI uppger meteorolog Kristian Silver att gräsbrandsfaran inte är större än normalt den här tiden på året. Så brukar det vara när fjolårsgräset ligger bart.

– Däremot är nog risken för skogsbrand lite tidig, säger han.

Det torra vädret ser ut att hålla i sig över påsk. Riktigt lika höga temperaruter som långfredagen och påskaftonen blir det kanske inte. Något regn kan inte SMHI med säkerhet utlova, bara att det möjligen kan komma in några välbehövliga droppar söderifrån i slutet av nästa vecka. Men som sagt, det är högst osäkert.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Annika Ekstedt

Ämnen du kan följa