Börsmiljonären brinner för att hjälpa andra spara

29-årige Marcus Lindblad är börsmiljonär, har 3 miljoner visningar på Youtube och brinner för att hjälpa andra. Han är uppväxt i Målilla och Vimmerby, det var här allt startade.

"Vi har inte haft det fattigt under min uppväxt men jag kommer inte från en familj som har mycket pengar. Jag har inte fått allt som jag har bett om. Ville man ha en Kalle Anka-tidning så fick man köpa den själv.  Om jag med den bakgrunden kan visa att jag kan lyckas då kanske även andra känner att de kan", berättar Marcus Lindblad, grundare av SparaCash.

"Vi har inte haft det fattigt under min uppväxt men jag kommer inte från en familj som har mycket pengar. Jag har inte fått allt som jag har bett om. Ville man ha en Kalle Anka-tidning så fick man köpa den själv. Om jag med den bakgrunden kan visa att jag kan lyckas då kanske även andra känner att de kan", berättar Marcus Lindblad, grundare av SparaCash.

Foto: Marcus Lindblad

Vimmerby/Målilla2023-06-12 20:00

– Jag minns starkt från barnsben att jag sparade i spargris och skrev ner på papper hur mycket pengar det var. Sen när jag var 12 sparade jag ihop till min första mobiltelefon. Det var kul, berättar Marcus Lindblad och funderar vidare: 

– Jag har nog alltid varit sparsam. När jag senare började sommarjobba och fick lite mer pengar på mitt bankkonto började jag tänka att jag måste göra något med pengarna. Det var så jag kom igång med lite fonder och aktier. 

undefined
"Jag har varit 10 år på börsen och jag lär mig fortfarande saker varje dag. Men allt eftersom går det snabbare och snabbare att lära sig. Idag har jag 15-åringar i mitt community som gör djupa aktieanalyser", säger Marcus Lindblad.

Numera har Marcus miljonbelopp på börsen och arbetar heltid med att lära andra konsten att spara och investera. Sedan 2016 driver han hemsidan SparaCash. En sida där de som är nyfikna på aktier och fonder kan få tips på hur de kan komma igång. 

– Jag älskar att lära ut och kunna hjälpa personer. Det finns många faser när man börjar investera. Jag gjorde själv jättemånga misstag. Man försöker jaga de snabba pengarna, men det är inte det som är det viktiga. Utan man får se det som att gå till gymmet, man får inte magrutor på en vecka. Det tar ett tag innan man kommer dit. 

undefined
"Det finns en anledning till att jag nästan alltid har svart t-shirt på mig i mina videos. Det är för att jag vill vara mer som en kompis, inte en kostymnisse som någon ser upp till", berättar Marcus Lindblad, vars youtube-kanal har miljontals visningar.

Under pandemin kompletterades SparaCash med en youtube-kanal. En kanal som nu har över 3 miljoner visningar. 

– Det är ett par videos som fått hiskeligt massa visningar. Det är fantastiskt och inget som jag kunnat drömma om. Men ju fler som blir inspirerade desto bättre. Att komma igång med investeringar handlar mycket om att våga. Man kan likna det med att putta i sitt barn i sjön innan barnet kan simma. Gör man det i fonder brukar det ofta löna sig på sikt. 

undefined
"Mina framtidsplaner är att jag skulle vilja träffa mer människor så jag har börjat med gruppcoachning. Så att man har någon att prata med om man är intresserad av ämnet. Sedan skulle jag gärna vilja föreläsa mer och ha fler event. Jag tror att det är viktigt för folk med den personliga kontakten", berättar Marcus Lindblad.

Du skulle kunna välja att bara tjäna pengar på egen hand. Varför vill du dela med dig?

– Jag har aldrig haft någon att prata med om börsen och sparande. Det fanns ingen investeringskunskap alls i min familj så jag har behövt lära mig allt själv. Jag tror att det är det som har gjort att jag vill dela med mig. Mycket av informationen kring finansbranschen är bajsnödig och komplicerad, den vill jag förenkla. 

Vad skulle du säga är din största framgång?

– Alla som säger "tack" och berättar att jag inspirerat dem. Om det är en 34-årig småbarnsmamma som berättar att hon lyckats spara 100 000 eller en 14-åring från Norrland som sparat 5 000, det handlar inte om summor men att jag har lärt dem något som de har nytta av känns som största framgången. 

undefined
"Jag försöker skapa ett community där alla kan prata med varandra. På Facebook har min grupp nu 22 000 medlemmar. Många säger att det är så skönt att ha någon att prata med och lära sig av. Det är inte så vanligt att man hittar någon med det här intresset, speciellt inte om man bor på en glesbygdsort", berättar Marcus Lindblad.

Vad har varit mest utmanande?

– Att visa upp min ekonomi. Att jag är transparent med hur mycket pengar jag har i min portfölj tror jag inspirerar, för det är väldigt hemligt idag med pengar. Samtidigt gör det att folk har tankar och åsikter. Det är privata pengar som jag investerar men jag känner en plikt att kommunicerad med mina följare vad jag gör. Det blir en konflikt när jag måste göra en kovändning. Som att sälja aktier jag sagt att jag ska behålla i 10 år. Men ibland kan det dyka upp information som man inte hade an aning om och måste agera på. När det kommer till pengar får man inte ha några känslor. Att jag har undrat vad folk ska tycka har gjort att jag förlorat en hel del. 

Marcus nybörjartips för sparande:

  • Sätt 10 procent av det du tjänar i aktiefonder. Gör det varje månad när du får lön.
  • Spara hela tiden, oavsett om det går bra eller dåligt. När börsen går ner köper du billigare.
  • Dra ner på onödiga utgifter. Ha en snålmånad. Utmana dig själv och se hur billigt du kan komma undan. Rensa skafferiet, bestäm att du inte får köpa något på en vecka. 
"Jag har inte pluggat ekonomi men ändå tagit mig hit idag", berättar Marcus Lindblad som är börsmiljonär.
"Jag har inte pluggat ekonomi men ändå tagit mig hit idag", berättar Marcus Lindblad som är börsmiljonär.
Marcus Lindblad

Personligt

Ålder: 29

Uppvuxen: Målilla och Vimmerby

Bor: Norrköping

Familj: Sambon Ida 

Gör: Driver SparaCash.se

Favorit ordspråk: "Många bäckar små"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!