"Man blir lycklig av små grodorna"

Dans runt midsommarstången är nytt för många av eleverna på SFI – i år fick de dessutom proffsuppvisning av Vimmerby folkdanslag. ”Det här är fint, man blir lycklig”, säger Saw Thandar Htike från Burma.

Fyra par från Vimmerby folkdanslag gav smakprov på svenska folkdanser.

Fyra par från Vimmerby folkdanslag gav smakprov på svenska folkdanser.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2019-06-20 16:59

En tjuvstart på midsommarfirandet ”dan före dan” tillhör traditionen på SFI på Vimmerby Lärcenter.

– Vi plockar blommor och klär midsommarstången, och de får prova att dansa ”Små grodorna” och ”Mormors lilla kråka”, kasta stövel, hoppa säck och fika. Det kan vara bra, så vågar fler ge sig ut på något av de midsommarfiranden som finns runt om i kommunen, säger läraren Jana Anckarman.

Men i år gick man alltså all in och frågade om inte de rutinerade folkdansarna i Vimmerby folkdanslag kunde komma och ge smakprov på delar av svängigt svenskt kulturarv.

– Våra elever visar då och då danser från sina hemländer, men de får inte se våra svenska folkdanser, jag tror tyvärr inte vi får ihop ett danslag här i personalen eftersom det är kunskaper som få behärskar numera, säger Jana Anckarman.

Och visst ställde folkdansarna upp.

– Jättekul att de frågar och självklart ville vi komma hit, även om det var lite svårt att få ihop par på grund av sjukdom. Men vi kör ett litet urval så de får se schottis, hambo, vals, polka och även några riktigt gamla danser som ”Firetur fra romerike”, säger Ann-Britt Frost, som också passade på att berätta om dräkterna som dansarna hade på sig.

För Saw Thandar Htike, som alla kallar Mon, från Burma var det första svenska midsommarfirandet på riktigt.

– Jag var här i Sverige för första gången för nio år sedan, men nu har jag flyttat hit, för sex månader sedan. Det är mycket nytt, språket är svårt, och jag har inte gått så mycket i skola. Men vi har jättebra lärare, och jag ska lära mig.

Vad tycker du om vårt sätt att fira midsommar, då?

– Man får en fin känsla, släpper alla andra tankar. När man dansar ”små grodorna” blir man nästan som ett barn, det är bra att vara lekfull.

Vals, schottis, hambo och annat fick upp värmen under folkdräkterna.
Vals, schottis, hambo och annat fick upp värmen under folkdräkterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!