AnnSofie vågade följa sin dröm – satsar på eget

I 30 år har AnnSofie jobbat som undersköterska på samma arbetsplats. Nu har hon tagit steget till egen verksamhet och bytt bana.

AnnSofie i sitt mottagningsrum. Behandlingen görs på britsen centralt i rummet. Belysningen är dämpad och inredningen sparsam.

AnnSofie i sitt mottagningsrum. Behandlingen görs på britsen centralt i rummet. Belysningen är dämpad och inredningen sparsam.

Foto: Linda Jonzon

vimmerby/Mariannelund2022-10-13 12:00

För många som bor i Mariannelund är AnnSofie Nilsson ett välkänt ansikte. Hon jobbar i hemtjänsten och ses ofta cyklande i samhället på väg mellan brukare. 

I 30 år har hon varit undersköterska på Bobinen och senare i hemtjänsten. Hon har bott på orten hela sitt liv, med undantag för tio år i Hultsfred. I maj 2021 startade hon ett eget företag som erbjuder zonterapi.

– Jag har själv lite sjukdomar i kroppen och var mycket sjuk när jag växte upp. Jag har astma och fibromyalgi, tabletterna för värken slår ofta ut astmamedicinen så jag blev tidigt nyfiken på alternativmedicin.

undefined
AnnSofie Nilsson hyr ett rum i hälsoteamet Alternas lokal i Vimmerby. Här utför hon behandlingar i zonterapi lymfmassage.

AnnSofie längtade egentligen inte bort från sitt jobb, men nyfikenheten att lära sig mer om zonterapi gjorde att hon tog steget och anmälde sig till en utbildning.

– Jag är en riktig funderare, men till slut hade jag drömt om det här så länge att jag kände att jag måste göra det.

2019 påbörjade hon den ettåriga utbildningen, samtidigt som hon fick tjänstledigt på några procent. Efter ett pandemiuppehåll blev hon först klar i februari förra året.

Från början var det inte självklart att hon skulle starta eget, men det ena ledde till det andra och elevbehandlingarna under utbildningen gav mersmak.

– Jag tänkte att Mariannelund är för litet och såg mig om mot Eksjö och Vimmerby och fick höra att det blev ett ledigt rum i Vimmerby.

undefined
Två dagar i veckan tar AnnSofie emot kunder för zonterapi. Resten av tiden jobbar hon som undersköterska.
undefined
Tavlorna som pryder väggen i AnnSofies behandlingsrum har mariannelundsbördige Kajsa Sandelius ritat.

AnnSofie hyr in sig i hälsoteamet Alternas lokal på Storgatan och är på plats ett par dagar i veckan.

Hon har successivt gått ner i tjänst på hemtjänsten där hon nu jobbar 60 procent. Drömmen är att utveckla företaget och kunna erbjuda flera behandlingar, men tjänsten inom kommunen är samtidigt en trygghet. I dagsläget erbjuder hon utöver zonterapi även lymfmassage.

– Jag trivs väldigt bra att jobba med människorna inom hemtjänsten och vi är ett bra gäng, men kroppen tar stryk. Det är lugnare här och jag tror att det är en bra kombination.

Zonterapi är inte vetenskapligt belagt, men för att bli godkänd som zonterapeut måste man ha en medicinsk utbildning i botten.

– Zonterapi upplevs som skumt, medan sjukvården är mer fyrkantig, men jag har själv sett att behandlingen fungerar. Det är häftigt att ha alla zoner i foten. Jag kan känna på någons fot och fråga om besvär någon helt annanstans.

De som söker hjälp hos AnnSofie har bland annat värk i kroppen, migrän, astma och allergier eller hormonella bekymmer. Man behöver ofta komma ett par, tre gånger innan man märker om besvären lättar.

undefined
AnnSofie Nilsson hyr ett rum i hälsoteamet Alternas lokal i Vimmerby. Här utför hon behandlingar i zonterapi och lymfmassage.

Hon funderar på hur det ska att gå i vinter. Hyreshöjningen på nya arbetsplatsen är hon inte orolig över eftersom de är flera som delar på den, men hur hennes kunder prioriterar är svårare att veta. 

Behandlingen är inte bidragsberättigad från Försäkringskassan, så kunden får stå för hela kostnaden själv.

– Det är jättesvårt att ta betalt! Många tycker att det är dyrt och tror att jag tjänar massor på det här, men en stor del försvinner till skatt, moms, hyra och inköp. Vi ligger alla på ungefär samma prisnivå här i stan, men kommer man till större städer är det mycket dyrare.

undefined
AnnSofie i sitt mottagningsrum. Behandlingen görs på britsen centralt i rummet. Belysningen är dämpad och inredningen sparsam.

Att bli egenföretagare ger en viss frihet, men det har också varit mycket att sätta sig in i.

– Jag har fått värdefulla tips från eksjö.nu och växt mycket som människa de senaste åren. Jag är annars den som gärna smyger undan, men här måste jag ta kommandot. När man väl har släppt taget så är det väldigt givande, istället för att bara gå i samma hjulspår som tidigare.

undefined
På väg till benahndlingsrummet finns ett bord med ljus och prydnader. Boken med fötterna har AnnSofie själv gjort.
Efter flera års funderande gjorde AnnSofie slag i sina drömmar. "När man väl har släppt taget så är det väldigt givande, än att gå i samma hjulspår som tidigare".
Efter flera års funderande gjorde AnnSofie slag i sina drömmar. "När man väl har släppt taget så är det väldigt givande, än att gå i samma hjulspår som tidigare".
Om zonterapi

Zonterapi är en behandlingsform inom alternativmedicin som introducerades i Sverige på 70-talet.

Enligt zonterapin kan kroppen indelas i olika lodräta zoner, från huvud till fötter och händer. Vid obalans eller sjukdom reagerar zonpunkterna för respektive organ genom att ömma. Under behandling trycks det på dessa punkter för att stimulera energi och blodgenomströmning till sjuka områden. Många patienter kan berätta om goda effekter men de få studier som gjorts har varit tvetydiga.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!