I slutet av december varnade Boverket för risk om en mycket kraftig inbromsning av bostadsbyggandet. Anledningen sägs vara stigande räntor och energikostnader i kombination med höjda byggkostnader. Effekterna syns redan. Under torsdagen meddelade golvtillverkaren Kährs i Nybro att de tvingas varsla 100 anställda och SVT Småland rapporterade i veckan att husbyggarföretaget Anebyhus i Åseda har fått säga upp en tredjedel av sina anställda.
– Än så länge har det inte haft så mycket effekt för oss. Jag tror att det är samma för många. Man har fullt i sina fabriker några månader till. Den stora oron är vad som händer nästa höst. Mycket av de varsel som pågår tror jag framförallt är kopplat till vad som händer på sikt, säger Johan Pettersson.
I Vimmerby menar även Joakim Ivarsson, vd på Vimmerbyhus, att de hittills är rätt förskonade.
– Våra produktionslinjer är fulla och vi har en orderstock som ser god ut. Sedan måste man vara medveten om att det inte kommer gå som en dans framöver och samtidigt inte måla fan på väggen. Rent krasst är det lite tidigt att säga var det kommer landa. Jag hade önskat att vi haft en spåkula, säger han och fortsätter;
– Vi har haft en orderingång som ligger något under den normala. Samtidigt har vi under hösten 2021 och våren 2022 haft en orderingång som var nästan 250 procent mot en normaltakt. Nu ligger vi kanske på en 60-70 procent av den önskade försäljningen. Men vi har fortfarande lika många förfrågningar. Så behovet finns, men det köps inte lika mycket.
Som försiktighetsåtgärd har förhandlingar om varsel påbörjats.
– Vi har hanterat en liten nedgång. Dels har vi valt att avsluta en del av provanställningarna. Vi har också haft förhandling om varsel och kommer att fortsätta den. Men vi pratar endast ett par tjänster.Jag hoppas verkligen inte vi kommer behöva gå ut och göra ett större varsel. Utan vi ser positivt på framtiden och kommer försöka hantera de utmaningar vi står inför. Tänka utanför boxen. Vi har erfarenhet av mer än småhus så vi kommer leta efter andra typer av affärer.
Hos Leiab Fönster hoppas Johan Pettersson att nedgången på nyproduktion ska kunna kompenseras.
–Som det ser ut nu har vi fullt i verksamheten fram till sommaren. Sedan är det naturligtvis ingen som vet hur det ser ut till hösten. Nyproduktionen kommer troligtvis gå ner ganska dramatiskt. Men vi tror att volymtappet kan kompenseras av att många istället vill byta fönster. Vi får nog leva med höga energikostnader flera år till och där ser vi att många fastighetsägare tar chansen att minska sin energiförbrukning, fönster är en viktig del i det. Vi har inga planer på att varsla.
BoKlok i Gullringen tillverkar flerbostadshus.
– Det har blivit en lägre efterfrågan på nybyggda bostäder. Vi ser en nedgång här 2023 gentemot de planer som vi haft ursprungligen. Vi påverkas i likhet med resten av branschen. Kunderna har blivit lite mer avvaktande och säljtakten har gått ner lite. Samtidigt genomför vi åtgärder för att mildra effekterna. Marknadsläget och hur vi lyckas med våran försäljning får utvisa om vi kommer behöva varsla, vi kan inte utesluta det, men ser vi på positivt på framtiden, säger fabrikschef Robert Gurbin.