Djurskyddslagen kring sällskapskaniner skärps med nya minimimått för burar beroende på rasstorlek, om kaninen är ensam eller i grupp eller om det är en avelshona med ungar.
I butiken Djurproffsen i Vimmerby säger Markus Zeilon att han inte hört att nya regler träder i kraft.
Firman har en egen uppfödare av dvärgkaniner.
– Vi har redan modell större när det gäller bur, säger han och berättar att de flesta köper kanin och bur samtidigt.
Men om man råkat få eller köpa en kanin privat som sedan visar sig bli en stor ras. Är era burar för små då?– Då går det att beställa, lugnar Markus Zeilon.
Madelene Svensson i Karlstorp söder om Mariannelund har en kaninuppfödning av stora raser och har för närvarande ett 40-tal vuxna djur och ett 80-tal kaninungar i sin besättning.
Hur påverkar de nya reglerna din verksamhet?– Mig påverkar det inte. Det har varit en övergångsperiod på fem år. Jag har därför byggt efter de nya måtten där det ökat lite på bredd och höjd. De som kan påverkas är de äldre uppfödarna
som har minimått. De får bygga om allt.
Ingår bur om du säljer en kanin?– Det får de nya ägarna stå för. När det är nybörjare så får man förklara vilka mått som krävs. Kaninen kanske kommer att väga fyra kilo. Har du aldrig haft en kanin och får tag i en kaninbur i en butik är den oftast för liten och passar bara till en dvärgkanin. Marknaden borde vara lite mer påläst, för alla skaffar inte en dvärgkanin, säger hon.