Märkestagning i artkunskap

Idag på den Biologiska mångfaldens dag lanserar Naturskyddsföreningen sin nya satsning "Naturfalken" runt om Sverige. I Vimmerby är det Sevedebygdens naturskyddsförening som nappat på initativet. "Idén är skapa ett intresse för arter och biologisk mångfald", menar Carina Beijer från föreningen.

För att få fler intresserade av naturen kommer Sevedebygdens naturskyddsförening anordna märkestagning i sommar. På bild Carina Beijer.

För att få fler intresserade av naturen kommer Sevedebygdens naturskyddsförening anordna märkestagning i sommar. På bild Carina Beijer.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2019-05-22 11:19

Naturfalken kan liknas vid ett simborgarmärke för artkunskap. Beroende på kunskap kan man få ta olika märken.

– På samma sätt som du kan öka avståndet som du kan simma kan du öka din kunskap om olika arter, menar Carina Beijer från Sevedebygdens naturskyddsförening.

– Tanken är att folk ska få möjlighet att uppleva glädjen av att kunna arter och känna vikten av att vara rädd om vår miljö.

Naturskyddsföreningen har tagit fram fyra märken med olika svårighetsgrad. För Stenfalken ska 10 arter identifieras, för Pilgrimsfalken 20 stycken, Tornfalken 50 och Jaktfalken 100.

I Kalmar län är det endast i Vimmerby kommun som det anordnars märkestagning. Den första möjligheten är på Bullerbydagen den femte juni och den andra under Djursdaladagen den åttonde juni.

– Vi kommer ha en duk med svenska djurarter att identifiera. Det kan vara allt från blommor och mossor till fåglar och däggdjur. Kan man inte arterna innan kan man lära sig dem på plats. Det här vänder sig till både barn och vuxna. En del barn är bättre på arter än sina föräldrar eftersom de lärt sig om dem i skolan.

Carina menar att det generellt finns ett intresse för naturen i Vimmerby kommun och att nyheten om märkestagningen fått positiva reaktioner.

– De flesta tycker att det verkar spännande. Det finns ett naturintresse här, när vi anordnar utflykter brukar det till exempel komma mycket folk. Med det här hoppas vi på att få ännu fler intresserade för är man intresserad av naturen blir man också mer mån om den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!