Michaela debuterar med blodigt mord

Fjällbacka, Sandhamn och Gotland är semesteridyllerna som också förknippas med mord. Nu ser Michaela Winglycke till att hemstaden Vimmerby blir lite läskigare. Deckardebuten utspelar sig just här. ”Jag är lite nervös för vad Vimmerbyborna ska tycka, men hoppas förstås att de ska gilla det”.

6 maj 2019 13:30

Michaela Winglycke är hemma i Vimmerby. Trots att hon bor i Stockholm sedan några år tillbaka är det just den här staden som är ”hemma”.

– Jag är född och uppvuxen i Mariannelund, men vi flyttade senare till Vimmerby, där jag bland annat jobbade några år i Astrid Lindgrens Värld. Vimmerby kommer nog alltid att vara hemma för mig. Pappa bor kvar här, min syster har länge bott här och mamma bor utanför Rimforsa.

När drömmen om att skriva en deckare nu förverkligats – debutboken ”Jag tvivlar på ditt ord” kommer ut kring midsommar på Calidris förlag – utspelar sig handlingen i småstadsidyllen i Vimmerby mitt under turistsäsong. En kvinna, på Vimmerbysemester med sin familj, hittas brutalt mördad vid Nossens badplats.

Polisinspektör William Johnson, som nyligen flyttat tillbaka till sin hemstad Vimmerby med sin sambo Josephine, får för första gången leda en egen utredning samtidigt som Josephine försöker finna sig tillrätta i sin hya hemstad och vänja sig vid tanken på att hon snart ska bli förälder.

– Jag tycker själv om att läsa deckare som lika mycket beskriver relationer mellan vanliga människor och miljöer i långsamt tempo som man följer mordfall och polisiärt arbete. Min bok är en sådan bok. Det finns trassel både på jobbet och i privatlivet för min huvudkaraktär, men han är en trygg och stabil person som lever i en sund relation med Josephine.

Ingen polis nära pensioneringen, som känner sig ensam och dricker lite för mycket, alltså?

– Nej, ingen ny Beck eller Wallander. De som känner mig brukar skratta och säga att jag beskriver min drömman i William …

Fem år har det tagit Michaela Winglycke att skriva ”Jag tvivlar på ditt ord”. Juridikstudierna på Stockholms universitet och jobb på advokatbyrå tar sin tid. Att ha möjligheten att åka hem till Småland under längre perioder ser hon som rena rama lyxen.

– Jag tycker att det är en väldigt bra kombination, att bo i Stockholm men kunna åka hem till Vimmerby. Jag känner en stolthet över att berätta var jag kommer ifrån, och jag tror också att det spelat roll när jag valt att förlägga handlingen till Vimmerby. Det är en mysig småstadsidyll som många har en bild av, en positiv bild.

Rädd för att skrämma bort turister från Vimmerby är hon inte.

– Nja, snarare tvärtom. Titta bara på Fjällbacka, som exempel. Camilla Läckberg, Marie Jungstedt och Viveca Sten har förlagt mord till idylliska platser och det är ju läsning som många gillar. Jag tror det kan finnas en poäng i att förlägga handlingen till en plats som Vimmerby.

Vad Vimmerbyborna ska tycka är hon lite nervös för.

– Klart att det är spännande att se reaktionerna och om man tycker att det känns genuint och äkta, men jag hoppas att både Vimmerbybor och andra ska gilla det. Min tanke är att det ska bli en serie om William och de andra karaktärerna.

Fler mord i Vimmerby alltså?

– Absolut!

Michaela Winglycke

Ålder: 30 år

Bor: I Stockholm, uppvuxen i Mariannelund och Vimmerby

Gör: Läser juridik på Stockholms universitet, jobbar på advokatfirma.

Aktuell: Debuterar som författare i sommar med deckaren "Jag tvivlar på ditt ord".

Familj: Pappa i Vimmerby, mamma utanför Rimforsa, syster i Hultsfred.

Dröm: Att jobba som advokat och fortsätta skriva.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Forsgren Malmström

Ämnen du kan följa