"Möjlighet att sätta guldkant på tillvaron för de äldre"

Kommunens feriearbetande ungdomar är på plats på äldreboenden under nio veckor i sommar.

"Jag trivs väldigt bra här",säger Abdinajib Ade Hales, feriearbetande ungdom på Vimarhaga. Här tillsammans med Ewa Will, förbättringsledare på Vimarhaga.

"Jag trivs väldigt bra här",säger Abdinajib Ade Hales, feriearbetande ungdom på Vimarhaga. Här tillsammans med Ewa Will, förbättringsledare på Vimarhaga.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2019-07-18 15:00

Abdinajib Ade Hales, 17 år, och Nora Exner, 15 år, är två av de ungdomar som fått feriejobb genom kommunen och blivit placerade på Vimarhaga äldreboende.

– Det är väldigt roligt. Man hittar på aktiviteter med de äldre. Får lyssna på berättelser från de äldres liv, man lär sig mycket, säger Abdinajib Ade Hales som jobbat sin första vecka av totalt tre veckor.

– Det är kul att lära känna dem äldre och det verkar som att de också tycker det är kul att prata med oss, säger Nora Exner.

Under totalt nio veckor i sommar så kommer ungdomar vara utplacerade på äldreboenden i Vimmerby. Första dagen på sommarjobbet så får ungdomarna lära sig om tystnadsplikt och hur man beter sig på boendena, sedan får ungdomarna i uppgift att aktivera de äldre på olika vis; genom promenader, spela spel eller bara genom samtal.

– Genom de feriearbetande ungdomarna får vi en fantastisk möjlighet att få sätta guldkant på tillvaron för de äldre, säger Ewa Will, förbättringsledare på Vimarhaga.

Alvar Andersson är en av de boende på enheten på Vimarhaga där Nora Exner arbetar:

– Att hon får jobba här på min enhet tycker jag är bra. Dem gör så gott dem kan, så vi får vara tacksamma för den hjälp vi får, säger Alvar Andersson.

Kan ni tänka er att jobba inom äldrevården i framtiden?

– Det är inget för mig, men jag rekommenderar andra att prova på det här jobbet, säger Nora Exner.

– Jag trivs väldigt bra här. Jag vill söka jobb som omsorgspersonal när jag fyllt 18 år. Jag hoppas kunna arbeta lite extra här i höst och kanske sommarjobba nästa år, säger Abdinajib Ade Hales.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!