På torget, på parkeringsplatser i centrum – lite varstans sitter de, informationstavlorna som välkomnar turisterna till shopping i Vimmerby. Men att använda dem som vägledning är en utmaning med stor vilserisk. Av de namngivna butikerna som listas intill kartorna är närmare 40 inaktuella. Många har varit nedlagda i åratal, andra har bytt namn eller flyttat. På tavlorna kan den hågade hitta butiker som Nymans skor och Väskboden, bli sugen på en fika på Café Epok eller tänka sig ett bankärende hos Nordea. Verkligheten är något helt annat. Ingen av dem har funnits på flera år.

Petra Pettersson, butiksägare i Vimmerby, kontaktade kommunen i våras för ett besked om vad som ska göras åt saken.

– Då fick jag veta att det inte fanns med i budget, men nu har jag fått signaler om att något är på gång, och det är ju positivt, men jag vet inte vad de tänker göra.

Artikelbild

| Närmare 40 av de listade butikerna är nedlagda, har bytt namn eller flyttat.

Hon säger att hon hoppas att man tänker om och inte använder sig av butiksregister när skyltarna byts ut.

– Jag är faktiskt förvånad över att det är så få Vimmerbybor som verkar ha sett det här, men man blir kanske hemmablind. Jag har lagt märke till alla dessa skyltar, de är ju ganska många, när jag är ute och cyklar. Och man kan bara konstatera att de är jättegamla. Tanken var kanske god då, men det viktiga är väl att de kan vägleda besökare till handelscentrum och viktiga saker som sjukhus och tågstation, till exempel. Butiker byter namn, flyttar och läggs ner, informationen blir snart inaktuell.

Maria Åkerö, trafikingenjör på Vimmerby kommun, bekräftar att skyltarna vid parkeringsplatserna i Vimmerby ska bytas ut. Snart.

– Jag förstår att folk har reagerat på det här, och vi har skickat ärendet på remiss till Turistbyrån och Vimmerby Handel för att få svar på vilken typ av information de vill ha med, eller inte ha med.

När kommer de nya skyltarna upp, då?

– Jag kan inte svara på det, men det är på gång och det finns pengar till det. Vi kommer att ha ett möte senare i veckan och jag har mera information när vi haft det.

Även inom Vimmerby Handel är man redo att utbrista ett ”äntligen”, och ordförande Håkan Rosin säger att organisationen påpekat problemet åtskilliga gånger.

– Jag vet inte hur länge de där skyltarna suttit uppe, men de måste vara jättegamla, säkert tio år minst. Jag tror det kommer bli mer en översikt av centrum, och den som vill ha information om butikerna kan söka information på andra sätt. Det är bättre, annars får vi göra om de där butikslistorna varje år.

Petra Pettersson hoppas att det händer något snart.

– Det är en liten sak, men stor om man tittar till helheten. Det finns ju ingen mening med att hänvisa till ett hotell som inte ligger där det påstås ligga, för att det flyttade för tre år sedan.