Bordtennisikonen Jörgen Persson har vunnit fem VM-guld, tio EM-guld och räknas som en av historiens allra största pingisspelare. I den nysläppta biografin ”Den snälla världsmästaren”, berättar författarparet Jens Felke och Helena Egerlid, bosatta strax utanför Rumskulla, Jörgens historia – från hur allt började hemma i Halmstad, via sorger och glädjestunder under en fantastisk karriär till det liv han lever i dag.

– De första tankarna kring den här boken föddes för två år sedan. Vi hade release i Halmstad i slutet av november och sedan dess har det varit fullt ös, berättar Jens och Helena då vi träffar dem vid boksigneringen på Vimmerby bokhandel.

Jens Felke, tidigare journalist på bland annat Vimmerby Tidning, har skrivit fem böcker om pingis, där den mest uppmärksammade är Jan-Ove Waldners självbiografi ”När känslan bestämmer” (1997). Tillsammans med hustrun Helena Egerlid har han skrivit ytterligare en handfull böcker samt gjort SVT-dokumentären ”Bragden” (2012) där man berättar om hur den svenska gyllene generationen av bordtennisspelare raserade den kinesiska pingismuren i slutet av 80-talet.

– Det har varit väldigt roligt att jobba med Jörgen. Han har varit engagerad, tillgänglig och delaktig. I och med biografin om Jörgen känns det som att dokumentationen av den pingiseran är över.

Hur har arbetsfördelningen er emellan sett ut?

– Jens är expert och har skrivit allt som berör pingisen. Jag kan inget om det utan står för det andra. Jens ville att boken skulle vara skriven brett för att intressera alla sorters människor, säger Helena Egerlind.

Och vad blir nästa projekt?

– Vi får ofta den frågan och då brukar jag svara; kan man få andas lite? Vi ska väl ha en liten tvåmannakonferens på vår firma efter jul, berättar Helena.

– Det behöver inte alls handla om pingis, utan det finns andra grejor på agendan, säger Jens.