I flera artiklar har vi berättat om hur sommarens värmebölja varit en påfrestning för boende på bland annat Vimarhaga. Anhöriga och besökare har varit starkt kritiska till att det relativt nybyggda äldreboendet Vimarhaga och Borghaga saknar kyla på ventilationen.

Eva Berglund, ordförande i socialnämnden, vill nu se över möjligheterna att åtgärda det här till nästa sommar.

– Nu får man ändå hoppas att vi går mot svalare väder, men det finns ju ingen anledning att tro att det här är sista sommaren med samma värme vi haft i år och jag har förvarnat socialförvaltningen att man tillsammans med fastighetsavdelningen kommer att få i uppdrag att utreda möjligheterna till någon form av luftkonditionering på kommunens vård- och omsorgsboenden och även gruppboenden.

Eva Berglund vill också lyfta fram personalens behov.

– De har haft det himla tufft i sommar och de som har det extra besvärligt är hemtjänstpersonalen, som går in och ut i egna boenden. Där kan vi inte göra något, eftersom det handlar om privata bostäder.

Men särskilt många klagomål om värmen har det ändå inte varit.

– Inte vad jag fått till mig, och jag pratade med förvaltningen, som inte fått mycket klagomål. Vi vet inte nu hur sjukskrivningstalen ser ut bland personalen, men de signaler jag fått tyder på att det ändå funkat bra med tanke på den situation vi haft i sommar.

SD har lämnat in en motion om att kommunen ska köpa portabla ac. Luftkonditionering till varje lägenhet på vård- och omsorgsboenden är inte praktiskt möjligt, säger Eva Berglund. Däremot sneglar man på lösningar man praktiserat i bland annat England.

– Där kyler man ner ett utrymme, där man har möjlighet att svalka ner sig. Vi får se vad som går att göra.

Många har reagerat på att kommunen byggt ett nytt äldreboende utan luftkonditionering.

– Det är ju svårt att säga hur man tänkte när man byggde, men man kan absolut fundera över varför det inte installerades någon form av klimatanläggning i en sån här fastighet. Dessutom har det i sommar visat sig att de stora glaspartierna, som är jättevackra och ger fin utsikt för de boende, är enorma ljusfång när solen värmer på. Det har varit mer av ondo än godo.