Ny vd utanför Astrid Lindgrens familj

Hon har ett förflutet på Astrid Lindgrens Näs. Nu blir Cilla Nergårdh Astrid Lindgren companys första vd utanför familjen.

Cilla Nergårdh blir ny vd för Astrid Lindgren company, delägare av Astrid Lindgrens värld. "Jag är oerhört stolt över att ha fått förtroendet att föra Astrid Lindgrens berättelser vidare in i framtiden", säger hon.

Cilla Nergårdh blir ny vd för Astrid Lindgren company, delägare av Astrid Lindgrens värld. "Jag är oerhört stolt över att ha fått förtroendet att föra Astrid Lindgrens berättelser vidare in i framtiden", säger hon.

Foto: Jimmy Karlsson/arkiv

Vimmerby2020-03-31 21:21

– Jag är oerhört stolt över att ha fått förtroendet och uppdraget att föra Astrid Lindgrens berättelser vidare in i framtiden, säger Cilla Nergårdh i ett pressmeddelande.

Det här betyder att Astrid Lindgrens barn och barnbarn, ägare av Astrid Lindgren AB, för första gången rekryterar en vd utanför familjen.

– Vi är mycket nöjda med rekryteringen av Cilla Nergårdh, säger ordförande Nils Nyman i samma pressmeddelande. Hon kan bolagets verksamhet och har vunnit både ägarnas och personalens största förtroende. Hennes intuition och visionära ledarskap borgar för en fortsatt stark utveckling för bolaget.

Samtidigt genomförs vissa förändringar i organisationen. Bolaget går från att vara ägarledd till ägarstyrd, där ägarna framförallt ska fokusera på långsiktigt strategiska och policymässiga frågor.

– Vi ägare har under en längre tid diskuterat hur bolaget bäst ska organiseras och styras för att uppnå våra långsiktiga mål.  Vi har utvecklats från ett mindre, förvaltande, familjebolag till ett professionellt och modernt rättighetsbolag. Med bibehållande av en stark företagskultur grundad på Astrid Lindgrens värderingar ser vi nu fram emot att ta nästa steg, säger Olle Nyman, avgående VD och tillträdande ordförande i familjens ägarråd samt som ansvarig för juridiska frågor i koncernen.

Cilla Nergårdh ser det som en styrka att ha kvar ägarna i verksamheten, om än i nya roller. 

– De sitter på stor kunskap och erfarenhet, samt på en inre kompass vad gäller lojaliteten mot originalberättelserna och Astrid Lindgren själv, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!